Onderzoek: ‘Wees open over wetenschappelijke basis keurmerk’

13 februari 2013

Voor ongeveer een derde van de Nederlanders heeft een voedingsproduct met een keurmerk meerwaarde. Er leven ook veel vragen over keurmerken. Duidelijker zijn over de wetenschappelijke basis van een keurmerk, kan vertrouwen kweken.
Voornoemde uitkomst en aanbeveling is terug te lezen in het rapport ‘Kracht van keurmerken’; resultaten uit onderzoek van LEI Wageningen UR naar de beleving van de consument betreffende keurmerken. Het rapport geeft ook een systematisch inzicht in keurmerken, onderverdeeld in drie hoofdthema’s: Milieu, Sociaal en Dierwelzijn en –gezondheid. Onderzocht is, naast consumentenbeleving en –gedrag, onder meer hoe de naleving van het keurmerk wordt gecontroleerd, in hoeverre de doelstellingen van de organisaties achter de keurmerken zijn toegepast in controleerbare richtlijnen en aan welke certificeringsvoorwaarden ketenpartijen moeten voldoen om in aanmerking te komen voor een specifiek keurmerk.
Volgens de onderzoekers zijn de belangrijkste uitkomsten dat 8% van de Nederlandse consumenten zegt te kiezen voor specifieke keurmerkproducten, dat 25% gaat twijfelen over het kopen van een product als er geen keurmerk op staat en dat 16% zegt bewust producten te kopen zonder keurmerken. Verder verschillen keurmerken op het gebied van duurzame voeding onderling vooral als het gaat om de doelstellingen en implementatie (AGF, 12 februari 2013).