NVWA: Capsules met vloeibaar wasmiddel uit de buurt van kinderen houden

24 september 2013

Liquid caps, zakjes van wateroplosbaar folie gevuld met geconcentreerd wasmiddel, zien eruit als snoepjes en daarom gebeuren er steeds meer ongelukken met jonge kinderen van 0-4 jaar. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) roept ouders daarom op de liquid caps, die aan populariteit winnen, buiten het zicht en bereik van kinderen te bewaren en na gebruik meteen weer op te bergen.
Veel ongelukken gebeuren omdat kinderen op een onbewaakt ogenblik in de bewaardoos graaien als de ouders was in de wasmachine doen of doordat ouders de liquid caps niet in de originele bewaardoos bewaren. Volgens de NVWA speelt het kindaantrekkelijke uiterlijk van de caps een verraderlijke rol: de caps zijn gevuld met gekleurde vloeistoffen en zien er daardoor uit als snoepjes. Na inslikken van het wasmiddel uit de cap krijgen kinderen last van hun luchtwegen (hoesten) en in enkele gevallen ernstige ademhalingsproblemen die leiden tot ziekenhuisopname. Zodra kinderen de liquid caps te pakken hebben, stoppen vooral de 0 tot 4 jarigen deze in hun mond en bijten ze kapot. Ook wanneer er alleen op gesabbeld wordt, lost het folie makkelijk op.
De fabrikanten van liquid caps werken aan het ondoorzichtig en daarmee onaantrekkelijk maken van de bewaarverpakkingen, die tevens moeilijk door kinderen te openen zijn. Ook plaatsen zij extra veiligheidswaarschuwingen op de verpakkingen. Naar verwachting zijn begin oktober de overgrote meerderheid van de verpakkingen aangepast.
Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) heeft in opdracht van de NVWA in beeld gebracht hoeveel ongevallen er met dit nieuwe type wasmiddelverpakking plaatsvinden. Bij ruim een kwart van alle ongelukken met vloeibaar wasmiddel gaat het om ingeslikte liquid caps (Nieuwsbericht NVWA, 23 september 2013).
Klik hier voor het persbericht.
Klik hier voor het NVIC rapport (154 kB).

Dit bericht is ook opgenomen in ons maandelijkse nieuwsoverzicht, de NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.