NVC-Inspiratiemeeting Verpakken van levensmiddelen: High-tech-verpakkingen bieden nieuwe mogelijkheden in de keten

12 februari 2013

Aan de eerste Inspiratiemeeting Verpakken van levensmiddelen dit jaar deden mee: Michael Nieuwesteeg (NVC Nederlands Verpakkingscentrum), Jan Veenendaal (Lightweight Containers), Arlette Bakker (DuzzNu), Wim Kroese (Hansel Salades en Maza mediterrane specialiteiten), Joost Agterhoek (Levensmiddelenkrant), Christiaan Ruijrok (InterCollege Business School) en organiserend redacteur Frits van Wolveren (freelance journalist). Een scherp inzicht in de productieketen en op de lange termijn gerichte partnership zijn cruciale voorwaarden voor succesvolle samenwerking in verpakking en food. Zorg er vooral voor dat het pull-effect, de vraag vanuit de gebruiker, wordt gerealiseerd.
Wim Kroese: “Zorg dat je met je product op het schap komt, zonder dat de inkoop er invloed op kan uitoefenen en dat dit gebeurt doordat er echte vraag wordt gecreëerd.” Met name de vraag van de eindgebruiker heeft ook voor de KeyKeg-container bijgedragen aan de groei, aldus Jan Veenendaal, CEO van Lightweight Containers. Kortom: door pull-marketing is er een match tussen de belangen van de leverancier en de afnemer, het is een hechte basis voor werkelijk partnership.

 

Volgens Wim Kroese is het gewenst om in een me-too markt preferentie te realiseren door onderscheidend vermogen. “Maza is een niche-product en via de website maza.nl brengen we gebruikers op kookideeën met hoemoes”.
Bij de KeyKeg, specifiek product voor de horeca, is het enigszins vergelijkbaar.“ Bij kroegbazen onder andere in de Verenigde Staten wisten we gastplekken te creëren met onze high-tech biertap. Doordat de smaak van dit getapte bier beter was, kwam de keten in beweging.” KeyKeg heeft op deze manier de gevestigde orde, die in dit geval bestaat uit concerns als Heineken en Inbev, weten te doorbreken. “We hebben de eindgebruiker weten te activeren”, stelt Jan Veenendaal.

 

Wim Kroese vult hem aan: “Door sociale media krijgt de consument meer macht en ben je als leverancier minder afhankelijk van inkopers. Wanneer de consument weet wat je allemaal met hoemoes kunt, leidt dat tot stijgend gebruik. Michaël Nieuwesteeg vertelt dat een van de finalisten van de Gouden Noot-verkiezing in 2012, Fred & Ed, door een onzichtbaar watermerk op de verpakking, informatie door de consument op zijn smartphone zichtbaar wordt. “De fabrikant kreeg zo inzicht in de gebruiksmomenten. Gedacht werd dat het een ontbijtproduct was, maar in de praktijk bleek dat juist ’s middags tijdens de lunch Fred & Ed-producten op tafel staan en genuttigd worden”.

Uit de voorbeelden van Maza, de KeyKeg en Fred & Ed wordt duidelijk dat de keten omgedraaid wordt. De eindgebruiker of consument zit ‘in de drivers seat’. Michaël Nieuwesteeg wijst op het voordeel van de fabrikanten. “Zij kunnen tijdig hun positionering bijsturen.” Jan Veenendaal benadrukt nog eens dat de voordelen van de lichtgewicht KeyKeg-biertap vooral door de eindgebruiker worden ervaren. Aspecten als gemak, langere houdbaarheid en smaakbehoud zullen uiteindelijk meer vraag realiseren.
Wim Kroese sluit af met de opmerking “Wanneer je samen weet wat de mogelijkheden van je product zijn, ontstaat er begrip en vertrouwen bij de afnemer”.