NL: Mansveld staat afschaffen statiegeld nog niet toe

30 juni 2014

Staatssecretaris Mansveld geeft nog geen toestemming om het statiegeld op grote frisdrankflessen af te schaffen. Het verpakkende bedrijfsleven voldoet niet aan alle eisen uit de Raamovereenkomst Verpakkingen 2013-2022. Uit onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) blijkt dat in supermarkten nog steeds verpakkingsmateriaal ligt dat PVC bevat. De staatssecretaris heeft dit gemeld in een brief aan de Tweede Kamer.
Het heffen van statiegeld op deze flessen is een bevoegdheid van het verpakkende bedrijfsleven zelf. In de Raamovereenkomst is echter afgesproken dat er toestemming van de staatssecretaris moet zijn voor het opheffen ervan (Nieuwsbericht Rijksoverheid, 11 juni 2014).
Klik hier voor het nieuwsbericht.
Klik hier voor de brief aan de Tweede Kamer (270 kB).
Klik hier voor het ILT rapport (402 kB).
Klik hier voor een brief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) aan de staatssecretaris met het verzoek tot uitstel van het afschaffen van statiegeld (62 kB).
Klik hier voor de Verschillenanalyse rapporten WUR en CE Delft over kosten statiegeldsysteem van TNO (646 kB).

Dit bericht is ook opgenomen in ons maandelijkse overzicht, de NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.