Milieu en duurzaamheid – maart 2022

05 april 2022

Ontwikkelingen wereldwijd
Tijdens de 5e UNEA-vergadering hebben 175 landen een akkoord bereikt over een resolutie (142 kB) om voor 2024 een juridisch bindende overeenkomst te creëren om een einde te maken aan plasticvervuiling. McKinsey heeft een artikel gepubliceerd over regelgeving in 30 landen wereldwijd. De wereld produceert twee keer zoveel plastic afval als 2 decennia geleden en slechts 9% wordt met succes gerecycled, aldus een OECD-rapport. TSC meldt de vorming van een coalitie voor het recyclen van klein-formaat verpakkingen. TU/e heeft een minisensor ontwikkeld die de chemische samenstelling van plastic kan analyseren. WWF heeft Chemical Recycling Implementation Principles (266 kB) gepubliceerd en TUBAF-onderzoek (1,06 MB), in Circular Economy and Sustainability, kijkt naar de chemische recycling van plastic afval.

Wet- en regelgeving in de EU
De EC is een raadpleging gestart over het terugdringen van microplastics. Vijf foodbedrijven zijn het Flexible Packaging Initiative gestart om een circulaire economie te versnellen. De Circular Plastics Alliance (CPA) heeft een rapport (1,68 MB) gepubliceerd over het verhogen van het gebruik van gerecycled plastic. De EC heeft gereageerd met een verzoek aan CEN en CENELEC voor normen voor gerecycled plastic. FPF beschrijft een University College Cork artikel (257 kB) in Frontiers in Marine Science waarin mazen in de SUP-richtlijn worden besproken rond beperkingen voor EPS die er niet zijn voor XPS. België: OVAM (389 kB) meldt de ondertekening van de Green Deal Anders Verpakt met als doel het verminderen van eenmalige verpakkingen. Finland: De regering heeft een Green Deal ondertekend om het eenmalige verpakkingen te verminderen. Frankrijk: Conceptregelgeving dat bepaalde SUPs van geëxpandeerd en geëxtrudeerd plastic verbiedt is naar de EC gestuurd. Een recente resolutie (in het Frans) roept op tot een belasting op plastic verpakkingen met minder dan 25% gerecycled inhoud. Italië: CONAI meldt (in het Italiaans) dat de verplichte labeling opnieuw is uitgesteld (in het Italiaans, articolo 11) tot 31 december 2022. NL: Regelgeving met een verbod op SUPs bij consumptie ter plaatse per 01-01-2024 en het gratis verstrekken van SUPs bij on-the-go consumptie per 01-07-2023 is in de Staatscourant gepubliceerd. De staatssecretaris heeft de Kamer hierover geïnformeerd. CBL meldt dat supermarkten vanaf 1 januari 2023 zelf blikjes gaan inzamelen. Volgens een rapport (422 kB) van CE Delft kent toevoeging aan het bestaande systeem het grootste gemak voor de consument. Ook een Eunomia-rapport (1,68 MB) voor Recycling Netwerk Benelux is kritisch over de slagingskansen van inzameling via circulaire hubs. Intussen meldt Statiegeld Nederland dat na een half jaar statiegeld op kleine plastic flesjes, al 80% van alle flessen retour komt en dat 100% PET flessen met sap nu vrijwillig kunnen deelnemen aan het systeem. Op 3 februari 2022 vond een 2-minutendebat circulaire economie in de Kamer plaats. Het Uitvoeringsprogramma 2021-2025 (2,41 MB) voor VANG Huishoudelijk Afval is gepubliceerd. Spanje: De regering (in het Spaans) heeft het Strategisch Plan Circulaire Economie (in het Spaans) goedgekeurd.

Wet- en regelgeving buiten de EU
De Latijns-Amerikaanse en Caribische Circulaire Economie Coalitie heeft haar visie (27,96 MB) voor een circulaire economie in de regio gelanceerd. Chili: De regering (in het Spaans) meldt dat in februari nieuwe SUP-regelgeving (in het Spaans) in werking is getreden. India: FPF meldt dat richtlijnen (1,68 MB) voor een uitgebreid EPR-programma voor plastic verpakkingen door de regering zijn gepubliceerd. Nieuw-Zeeland: De regering is een raadpleging gestart over drie voorstellen om recycling te verbeteren, waaronder een DRS. Zwitserland: Swiss Recycling meldt (in het Duits) dat meer dan 50 organisaties een pact hebben ondertekend om een inzamelsysteem voor plastic en drankkartons te ontwikkelen. VK: LARAC meldt dat de invoering van EPR in 2023 is uitgesteld zonder nieuw tijdschema tot dusver.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.