Milieu en duurzaamheid – augustus 2022

09 september 2022

Wet- en regelgeving en andere ontwikkelingen in Nederland
ILT heeft laten weten dwangsommen op te leggen als statiegeld op blikjes niet per 1 januari 2023 wordt geheven. De Green Deal voor koffiepads en theezakjes bij het gft is gepubliceerd in het SC. Een motie (21 kB) om onnodige verzendmaterialen te verminderen is aangenomen. Volgens een rapport (1,08 MB) van ILT heeft Stichting Afvalfonds de plastic-recyclenorm voor 2019 gehaald, maar schiet de onderbouwing van de cijfers tekort. Statiegeld op plastic flesjes heeft niet geleid tot een verschuiving naar drankenkartons, aldus de staatssecretaris in een brief aan de Tweede Kamer over een circulaire economie (CE). Zij stuurde ook CE-adviesroutes voor verschillende sectoren waaronder plastics (1,17 MB) en zij stuurde een update over de stand van zaken rondom het Circulair Materialenplan (CMP1), de opvolger van LAP3. CMP1 zal uitgewerkte ketenplannen bevatten, o.a. voor papier en karton. KIDV heeft een Recyclecheck voor metalen verpakkingen gepubliceerd. Administratief lijkt het gerecycled te worden, maar in werkelijkheid belanden enorme hoeveelheden NL plastic afval in Aziatische zeeën, aldus Universiteit Leiden-onderzoek. CBS meldt dat in 2021 minder huishoudelijk afval is ingezameld. Een Universiteit Maastricht studie (1,03 MB) in Clean Technologies and Environmental Policy geeft een materiaalstroommodel van drankenkartonafval.

Wet- en regelgeving buiten Nederland
EU: De herziene PPWD is uitgesteld van juli naar medio november 2022. Tijdens een Cepi event (video-opname, vanaf 10:00) vertelde een EC-vertegenwoordiger dat een gedelegeerde handeling voor verpakkingen niet is voorzien in de verordening Ecologisch ontwerp voor duurzame producten (ESPR). De EC heeft een bioeconomy strategy progress report (4,15 MB) gepubliceerd. RecyClass heeft een ontwerpgids (2,25 MB) gepubliceerd voor recyclebare plastic verpakkingen. Een TU Wien-studie (1,73 MB) in Detritus, kijkt naar case studies over verpakkingsafvalbeheer. Australië: De regering van Queensland heeft een vijfjarenplan (51 kB) gepubliceerd voor het verbieden van SUPs. België: De regering heeft het tweede Federale Actieplan Marien Zwerfvuil (1,85 MB) gepubliceerd. Duitsland: Conceptregelgeving over een nationaal SUP-fonds is naar de EC gestuurd. India: De SUP-regelgeving (1,4 MB, tweetalig) is op 1 juli 2022 ingegaan, aldus de regering. Ook is een amendement (1,39 MB, tweetalig) op de regelgeving voor het beheer van plastic afval gepubliceerd. Ierland: De regering heeft aangekondigd dat de Circular Economy Act (629 kB) wet is geworden. Singapore: De regering heeft een National Action Strategy on Marine Litter (6,77 MB) gelanceerd. VK: Conceptregelgeving over EPR-verplichtingen in Noord-Ierland is naar de EC gestuurd. VS: In California is EPR-regelgeving voor plastic verpakkingen ingesteld.

Onderzoek en rapporten
Een UM Malta-studie (1,22 MB) gepubliceerd in Resources, Conservation & Recycling Advances, vergelijkt herbruikbare- met recyclebare cosmeticaverpakkingen door middel van LCAs. UAntwerpen onderzoekers zijn er in geslaagd aromatische verbindingen te maken uit plastic afval. Hiermee zou wereldwijd jaarlijks 17 miljoen ton afval als grondstof gebruikt kunnen worden. Ames Lab onderzoekers hebben een katalysator ontwikkeld die plastics helpt afbreken. In een rapport (1,21 MB) in opdracht van Oceana, voorspelt Eunomia dat als de vijf grootste drankmerken hun doelstellingen voor gerecycled inhoud halen, de mariene vervuiling door PET-flessen slechts met 7% zal afnemen. Onderzoek (13,26 MB) van de University of Canterbury gepubliceerd in The Cryosphere toont microplastics in Antarctische sneeuw. Volgens Universiteit Utrecht-onderzoekers zweven er tonnen nanoplastic in de Waddenzee. Een University of Cambridge-onderzoek naar EU-meren toont dat sommige natuurlijk voorkomende bacteriën plastic als voedsel gebruiken. Het verrijken van water met deze bacteriën zou een natuurlijke manier kunnen zijn om plasticvervuiling te verwijderen.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.