Milieu en duurzaamheid – april 2022

02 mei 2022

Ontwikkelingen wereldwijd
NTCP neemt deel aan het Perfect Sorting Consortium om te onderzoeken hoe AI de sortering van verpakkingsafval kan verbeteren. Het Consumer Goods Forum heeft een studie (3,97 MB) gepubliceerd die aantoont dat chemische recycling van moeilijk te recyclen plastic afval de klimaatimpact van plastic kan verminderen. In een recent rapport (samenvatting, 1,57 MB) identificeert de Ellen MacArthur Foundation 21 acties voor flexibele verpakkingen om de doelstellingen voor 2025 voor plastic verpakkingen te halen. Wetenschappers van Florida Atlantic University hebben diep in de oceaan kunststoffen gevonden. Een nieuwe cameratechnologie van Aarhus University kan 12 verschillende soorten plastic onderscheiden.

Wet- en regelgeving in de EU
De EC heeft het voorstel voor een verordening ecologisch ontwerp voor duurzame producten gelanceerd, inclusief digitale productpaspoorten. Het voorstel is open voor feedback tot 13 juni 2022. De EC meldt ook een voorstel om consumenten beter te beschermen tegen valse milieuclaims en heeft de ontwikkeling van einde-afvalcriteria voor plastic aangekondigd. Uit een Eunomia-rapport (5,38 MB) voor Zero Waste Europe blijkt dat het meeste uit PET-flessen teruggewonnen materiaal niet terugkomt in nieuwe PET-flessen. Plastics Europe meldt de publicatie van het rapport ReShaping Plastics: Pathways to a Circular, Climate Neutral Plastics System in Europe (6,82 MB). Eurostat heeft een visualisatietool ontwikkeld voor statistieken relevant voor de Green Deal.

Wet- en regelgeving in de EU-lidstaten
Duitsland: De regering (in het Duits) heeft de wijziging van de bioafvalverordening (in het Duits) goedgekeurd om plastic in het bioafval tot minder dan 0,5% te beperken. Frankrijk: Regelgeving voor het minimum aantal hergebruikte verpakkingen dat jaarlijks op de markt moet worden gebracht is gepubliceerd (in het Frans) in de OJ. Ierland: Het kabinet heeft een circular economy bill aangenomen. Italië: Ontwerpregelgeving over de labeling van verpakkingen is naar de EC gestuurd. NL: Een ontwerp Verzamelbesluit wijziging bestaande UPVs (EPRs) is naar de EC gestuurd. Een brief erover is naar de Kamer gestuurd samen met een brief over UPV. In opdracht van NVRD heeft de Universiteit Utrecht onderzoek (1,12 MB) gedaan naar de rol van gemeenten en afvalinzamelaars bij UPV. De staatssecretaris heeft de Plastic Pact 2020 resultaten (6,17 MB), een rapport (1,7 MB) over een verplicht aandeel recyclaat of biobased content in plastic en een rapport (1,16 MB) over het monitoren van chemische recycling naar de Kamer gestuurd. Het Transitieteam Kunststoffen heeft het rapport (3 MB) Circulaire Kunststofketen in 2050 aan de staatssecretaris aangeboden (367 kB). Op 19 april 2022 vond een rondetafelgesprek plaats in de Kamer over statiegeld op blikjes. De staatssecretaris meldt dat de monitoring van drankverpakkingen in het zwerfafval (447 kB) een zichtbaar effect van het statiegeld laat zien. KIDV heeft Q&A gepubliceerd over de recyclebaarheid van papier en karton. Spanje: FPF meldt dat het Spaanse parlement een afvalwet (in het Spaans) heeft goedgekeurd gericht op vermindering van afval en in het bijzonder van SUPs. De invoering van de plastic tax is tevens uitgesteld tot 1 januari 2023.

Wet- en regelgeving in het VK en de VS
VK: De regering heeft de uitkomst (522 kB) gepubliceerd van een raadpleging over EPR voor verpakkingen vanaf 2024. BPF introduceert een online tool om vast te stellen wat in aanmerking komt voor de plastic tax. De Schotse regering meldt herintroductie van heffingen op wegwerpbekers. VS: Keller and Heckman meldt dat S2145/A155 ingediend in New Jersey, het gebruik van de najagende pijlen verbiedt als de producten niet op grote schaal worden gerecycled. Een studie (2,02 MB) van NWRA kijkt naar de verwachte resultaten van EPR.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.