Materialen en technologieen – september 2022

03 oktober 2022

Coatings en barrières
Onderzoekers van het Indian Institute of Technology (IIT) hebben eetbare folies en coatings ontwikkeld uit groene algenbiomassa om de houdbaarheid van groente en fruit te verlengen. Het eetbare algenextract wordt geproduceerd door duurzame extractie van algenafval met behulp van ultrasound. Het onderzoek (2,20 MB) is gepubliceerd in RSC Advances.
In een studie (3,55 MB) gepubliceerd in Science of the Total Environment, bespreken Aalto University-onderzoekers de laatste ontwikkelingen in bio-based barrièrecoatings voor papier en karton voor het verpakken van voedingsmiddelen. De bio-based alternatieven kunnen sterke barrière-eigenschappen hebben voor vetten, zuurstof, water, lucht en microben.
Het drie jaar durende ECOFUNCO-project met het doel afval uit de landbouw en de levensmiddelenindustrie te gebruiken voor de productie van coatings is afgerond. Voor de ontwikkeling van nieuwe bio-based coatings voor cellulose- en kunststofmaterialen is gebruik gemaakt van laagwaardige biomassa om moleculen zoals proteïnen, polysacchariden en vetzuren duurzaam te selecteren, onttrekken en functionaliseren. Het project bestond uit een consortium van meer dan vijftien partners en werd gefinancierd door BBI JU in het kader van het Horizon 2020-programma van de Europese Unie.

Ontwikkeling van kunststoffen
Onderzoekers van Osaka Metropolitan University hebben met succes fumaraat gesynthetiseerd door CO2 te combineren met pyruvaat (afkomstig van biomassa) met behulp van bio-based katalysatoren. Dit fumaraat kan worden gebruikt om biologisch afbreekbare kunststoffen zoals polybutyleensuccinaat te maken, waarbij de koolstof wordt opgeslagen in een compacte, duurzame, vaste vorm. Het onderzoek (abstract) is gepubliceerd in Reaction Chemistry & Engineering.
Een studie uitgevoerd door Washington University kan binnenkort leiden tot lichtere, sterkere koolstofmaterialen en kunststoffen met een minder grote milieu impact door lignine te gebruiken. Lignine is een mengsel uit planten en wordt in de industrie meestal als afval beschouwd. Het onderzoek (5,54 MB) is gepubliceerd in Matter.

Recycling van plastic materialen
Onderzoekers van Chalmers University of Technology presenteren geavanceerde recyclingmethoden op basis van thermochemische technologieën die kunnen leiden tot plastics met 95% lagere klimaatimpact wanneer hernieuwbare energie wordt gebruikt. De methoden maken de omzetting van koolstofafval mogelijk en voorkomen verliezen en afvalproductie. Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van het FUTNERC*-project en wordt gefinancierd door het Zweedse Energieagentschap, Borealis en Preem. De studie (3,49 MB) is gepubliceerd in het Journal of Cleaner Production.
Junta de Andaluća (in het Spaans) meldt dat het bedrijf Setraoil een fabriek bouwt die PE- en PP-afval zal omzetten in pyrolytische brandstof voor verwarmingsketels in kassen of andere industriële faciliteiten.

Verpakkingsontwerp
Onderzoekers van Kaunas University of Technology hebben een verpakking voor afhaalmaaltijden ontwikkeld die een oplossing biedt voor veel voorkomende problemen, zoals lekkage, koeling en grootte. De uitvinding is een plasticvrije kartonnen doos bekleed met teflon. De tefloncoating is gemakkelijk te verwijderen, waardoor de verpakking geschikt is voor recycling.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.