Materialen en technologieen – november 2022

01 december 2022

Verlenging van de houdbaarheid van voedsel
Wetenschappers van UNBC ontwikkelen plantaardige alternatieven voor producten op oliebasis voor de verpakking van zeeproducten. Ze maken een goedkoop schuim op plantaardige basis als alternatief voor piepschuim om verse vis te vervoeren.
All About Feed meldt dat onderzoekers van de Ryazan Polytechnical University een technologie hebben ontwikkeld voor het verpakken van diervoeding in containers met CO2 in plaats van zuurstof. Deze techniek kan de groei van gevaarlijke microflora en fauna stoppen en bederfprocessen vertragen of volledig stoppen. Het onderzoek (833 kB) is gepubliceerd in IOP Conference Series: Earth and Environmental Science.

Planten tot plastic
AIMPLAS ontwikkelt bioplastics uit bomen en struiken in het kader van het EU-project BeoNAT. Zij gaan PLA produceren uit fermenteerbare suikers in de biomassa voor verpakkingen bestemd voor de cosmetische industrie.
Studenten van Pratt University onderzochten de potentie van organisch afval om biobased materialen voor verpakkingen te maken. Zij creëerden biopolymeren uit het voedselafval met een uitstekende sterkte, flexibiliteit en textuur en gaan hun product verder ontwikkelen.
Onderzoekers van de MSU School of Packaging hebben in het International Journal of Molecular Sciences een kritisch overzicht (19,07 MB) gepubliceerd over de biologische afbreekbaarheid van biobased polymeren.

Coatings voor papieren verpakkingen
Wetenschappers van Flinders University ontwikkelen biobased coatingmaterialen uit zeewier voor vetbestendige fastfoodverpakkingen. De biomassa voor de coating wordt gemaakt van natuurlijke polymeren die uit zeewier worden gewonnen. De nieuwe coating heeft geen invloed op de biologische afbreekbaarheid of de recycleerbaarheid van het papier.
Onderzoekers van de MSU School of Packaging hebben subsidie gekregen voor de ontwikkeling van biologisch afbreekbaar papier met een hoge barrière. Het doel is papier te ontwerpen dat onder gecontroleerde omstandigheden kan worden omgezet in compost. Het kan worden gebruikt als eenmalige voedselverpakking, aangezien het papier uit twee lagen bestaat en het water- en olieweerstand en andere barrière-eigenschappen biedt.

Effect van verpakkingen op de smaak van voedsel en de houdbaarheid na de oogst
Wetenschappers van North Carolina State University en Clemson University onderzochten het effect van verpakkingsmaterialen op de smaak van melk. Zij ontdekten dat glas de ideale barrière blijft om de melksmaak te behouden en dat melk verpakt in kartonnen dozen en LLDPE een duidelijke muffe smaak heeft. Het onderzoek (1,05 MB) is gepubliceerd in het Journal of Dairy Science. Wetenschappers van de Tribhuvan Universiteit ontdekten dat het verpakken van mandarijnen in plastic de beste manier is om gewichtsverlies te beperken en de hoeveelheid teruggewonnen sap te behouden in vergelijking met andere materialen. Het onderzoek (1,35 MB) is gepubliceerd in Reviews in Food and Agriculture.

NVC Leerstoel Packaging Design and Management - onderzoek
In november 2022 zijn de volgende voordrachten gehouden in het kader van doctoraalopdrachten aan de Universiteit Twente: Casper Kroon: ‘Assessing existing and upcoming barrier materials for aluminium-free beverage cartons of FrieslandCampina’ en Maarten van Domselaar: ‘Providing guidance to FrieslandCampina on the road towards 100% circularity in 2050’. Voorzitter van de examencommissie was prof. Roland ten Klooster die de NVC Leerstoel Packaging Design and Management bekleedt.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.