Materialen en technologieen – mei 2022

03 juni 2022

Ontwikkelen van nieuwe polymeren
TU/e-onderzoekers gaan met behulp van NWO Zwaartekracht financiering het Interactive Polymeric Materials Research Center in Eindhoven oprichten. Zij willen polymeren ontwikkelen die gemakkelijk kunnen interageren met hun omgeving en vervolgens hun eigenschappen kunnen veranderen als reactie op die omgeving.

Ontwikkelingen in papieren verpakkingen
University of Tokyo-onderzoekers hebben Choetsu ontwikkeld, een goedkope biologisch afbreekbare coating die papier waterdicht en sterk maakt. Choetsu is een combinatie van materialen die als ze worden aangebracht op papier, spontaan een sterke en waterdichte folie vormt als het in contact komt met vocht in de lucht. Een artikel (abstract) over het onderzoek is gepubliceerd in Industrial & Engineering Chemistry Research. In een artikel (439 kB) gepubliceerd in het Open Journal of Polymer Chemistry geven onderzoekers van het Institute of Chemical Technology een overzicht van lijmen voor de papierverpakkingsindustrie.

Slimme en actieve verpakkingen
In een artikel (4,01 MB) gepubliceerd in ACS Food Science & Technology bespreken University of Bath onderzoekers biodegradeerbare actieve verpakkingen met gecontroleerde afgifte. In een artikel (946 kB), gepubliceerd in het International Journal of Food Properties, kijken IQQO-onderzoekers naar bio-based slimme materialen voor de verpakking van visproducten. Vooruitgang in onderzoek naar technieken voor chemische modificatie van cellulose en mogelijke toepassingen in (actieve) voedselverpakkingen, wordt besproken door onderzoekers van de Chinese University of Hong Kong in een artikel (2,4 MB) gepubliceerd in Polymers. In een artikel (1,11 MB) gepubliceerd in Processes, bespreken onderzoekers van het Unitec Institute of Technology slimme, actieve en intelligente verpakkingssystemen.

Biodegradeerbare antivirale voedselverpakkingen in het COVID-19-tijdperk
Tijdens de COVID-19-pandemie werd in verschillende rapporten melding gemaakt van de verspreiding van de virale infectie via voedingsproducten en verpakkingen. Dit had een aanzienlijke invloed op het consumentengedrag, wat de marktdynamiek van de voedingsindustrie direct beïnvloedde. In een artikel (2,26 MB) gepubliceerd in Coatings, geven Kyung Hee University wetenschappers een overzicht van onderzoek naar antivirale biomaterialen en eetbare coatings voor voedselverpakkingstoepassingen.

Productie van bulkgrondstoffen uit reststromen een stap dichterbij
In het CAPCOM-NL-project heeft WUR samen met verschillende kennisinstellingen en bedrijven technologie ontwikkeld om reststromen van de agro-industrie geschikt te maken als grondstof voor grootschalige productie van bijvoorbeeld bioplastics. Dit is gelukt door een proces te ontwikkelen dat laagwaardige reststromen behandelt en omzet in een tussenproduct in de vorm van pellets, een zogenaamde biocommodity.

Potentieel van suikerrietbagasse en zeewier in bioplastic verpakkingen
Suikerrietbagasse is gevaloriseerd voor verschillende toepassingen, zoals de productie van chemicaliën, biodegradeerbare materialen, enzymen en eiwitten, maar ook in de voedsel- en verpakkingsindustrie. Er zijn echter nog verschillende uitdagingen waarmee deze industrieën worden geconfronteerd. AcSIR-onderzoekers bespreken het potentieel van suikerrietbagasse als grondstof in een artikel (1,02 MB) gepubliceerd in Circular Economy and Sustainability.
In een review (1,26 MB) gepubliceerd in Applied Sciences, geven University of Coimbra onderzoekers een overzicht van het potentieel van zeewieren in bioplastic verpakkingen.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.