Materialen en technologieen – maart 2022

05 april 2022

Verlenging van de houdbaarheid van voedsel
Geïnspireerd door de bacteriedodende vleugels van insecten zoals cicaden, hebben RMIT-wetenschappers een natuurlijke antibacteriële textuur ontwikkeld voor gebruik op verpakkingen om de houdbaarheid van voedsel te verlengen en afval te verminderen. Het onderzoek is gepubliceerd (abstract) in ACS Applied Nano Materials.
In een overzichtsartikel (2,53 MB) geven Lyon 1-onderzoekers een beeld van de laatste ontwikkelingen op het gebied van biodegradeerbare materialen die worden gebruikt voor actieve antimicrobiële en antioxiderende voedselverpakkingen. Ze bespreken ook veelgebruikte nano-/micro-ingekapselde actieve natuurlijke stoffen. Onderzoek (700 kB) van Auburn University toont dat vacuümverpakking de verse kleureigenschappen van biefstuk kan verlengen tijdens gesimuleerde displayomstandigheden. Beide studies zijn gepubliceerd in Foods, net als een artikel (986 kB) van FH Campus Wien getiteld "Cereal and Confectionary Packaging: Background, Application and Shelf-Life Extension".
In een overzichtsartikel (2,36 MB) bespreken LUVAS-onderzoekers recente ontwikkelingen op het gebied van slimme voedselverpakkingen van bioplastic. In een ander artikel (1,22 MB) geven University of Birmingham-onderzoekers een overzicht van de toepassing van biodegradeerbare folies op basis van zetmeel in voedselverpakkingen. Een studie (2,37 MB) van de University of Alberta bespreekt de huidige trends in het gebruik van etherische oliën voor biobased verpakkingsmaterialen voor levensmiddelen. Deze drie studies zijn gepubliceerd in Polymers.
In een artikel (1,52 MB) gepubliceerd in Science of Food, geven NWAFU-onderzoekers een overzicht van meerlaagse en samengestelde folies en coatings voor actieve biodegradeerbare verpakkingen.
UKM-onderzoekers geven een review (2.87 MB) van niet-biodegradeerbare en biodegradeerbare composieten voor voedselverpakkingen in het Journal of Chemistry.

Kunststoffen
Onderzoekers van UNC-Chapel Hill hebben een methode ontdekt om plastic afval af te breken tot een nieuw materiaal dat sterker en taaier is dan het origineel. Een artikel (abstract) over het onderzoek is gepubliceerd in Science.
UC-onderzoekers hebben een systeem ontwikkeld om kooldioxide om te zetten in koolmonoxide en vervolgens in ethyleen, een chemische stof die in van alles wordt gebruikt, van voedselverpakkingen tot autobanden. Een artikel (abstract) over het onderzoek is gepubliceerd in Nature Catalysis.
In een nieuwsbericht wordt gemeld dat de deelnemers aan de Green Deal Plastic Recyclaat een methode hebben ontwikkeld om het percentage kunststofrecyclaat in een halffabricaat of eindproduct vast te stellen. U vindt de documenten aan het einde van deze webpagina.
In een overzichtsartikel (2,58 MB) gepubliceerd in Sustainability, bespreken Fraunhofer onderzoekers post-consumer recyclaten in toepassingen voor direct contact met voedsel.

Bioplastics
FPF heeft een factsheet (839 kB) gepubliceerd over veel voorkomende misverstanden en vragen rond bioplastics. De factsheet verduidelijkt onder andere de betekenis van de termen "biobased" en "biodegradeerbaar".
NC State-onderzoekers hebben een manier ontdekt om overgebleven zaagselpoeder en agro-residuen om te zetten in een op piepschuim gelijkend verpakkingsmateriaal.
UBC Okanagan onderzoekers hebben een techniek - oorspronkelijk bedoeld om menselijke resten te balsemen - aangepast om de eigenschappen van biocomposieten te versterken. Het onderzoek is gepubliceerd (abstract) in Composite Structures.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.