Materialen en technologieen – juni 2022

01 juli 2022

Fotosynthese-achtig proces om ethyleen te maken
Northwestern University onderzoekers hebben zich laten inspireren door planten voor het maken van ethyleen, een veelgebruikt sleutelingrediënt voor kunststoffen. Zij gebruikten licht en water om acetyleen om te zetten in ethyleen. Dit fotosynthese-achtige proces is veel minder duur en minder energie-intensief dan de huidige omzetting die gewoonlijk wordt gebruikt. Het onderzoek (abstract) is gepubliceerd in Nature Chemistry.

Afbreekbaarheid en recycleerbaarheid van biodegradeerbare kunststoffen
PLA wordt vaak gelabeld als biodegradeerbaar, maar de afbreekbaarheid ervan in de natuur is beperkt. University of Bath onderzoekers hebben nu een manier gevonden om PLA af te breken door alleen UV-licht te gebruiken. Het team heeft ontdekt dat ze de afbreekbaarheid van het plastic kunnen aanpassen door verschillende hoeveelheden suikermoleculen in het polymeer op te nemen. Het onderzoek (1,63 MB) is gepubliceerd in Chemical Communications.
Een INRAE-paper (3,39 MB), gepubliceerd in Polymer Testing, geeft een overzicht van de huidige stand van zaken op het gebied van de recycleerbaarheid van PLA, PHAs, PBS en PBAT, met de nadruk op mechanische recycling.
In een artikel (2,61 MB) gepubliceerd in Membranes, geven onderzoekers van de Qilu University of Technology een overzicht van de degradatiemechanismen en prestatie-eigenschappen van biodegradeerbare verpakkingsfolies. Fotodegradatie, hydrodegradatie, thermo-oxidatieve degradatie en biodegradatie zijn enkele van de besproken mechanismen.

QR-code op eetbaar label van zijde om namaakproducten te identificeren
De dagen van namaak whisky zouden geteld kunnen zijn, dankzij een team van onderzoekers geleid door Purdue University. Het team ontwikkelde een QR-code op een eetbaar label van zijde dat fabrikanten in flessen whisky kunnen plaatsen. Consumenten kunnen een smartphone app gebruiken om de echtheid van de whisky te bevestigen. Deze antivervalsingstechnologie, gepubliceerd (7.31 MB) in ACS Central Science (7,31 MB), zou ook een stap kunnen zijn in de aanpak van namaakmedicijnen.

Verlenging van de houdbaarheid van voedsel
Een Rutgers-onderzoeker heeft een biodegradeerbare, plantaardige coating ontwikkeld die op voedingsmiddelen kan worden gespoten om ze te beschermen tegen transportschade en bederf door micro-organismen. Het materiaal kan worden gesponnen met een verwarmingsapparaat dat lijkt op een föhn en "als krimpfolie" over voedingsmiddelen van verschillende vorm en grootte worden aangebracht. Het materiaal is stevig genoeg om tegen kneuzingen te beschermen en bevat antimicrobiële stoffen De coating kan met water worden afgespoeld en breekt binnen drie dagen in de bodem af.
In een artikel (1,6 MB) gepubliceerd in Applied Food Research, geeft ICAR-CIAE een overzicht van trends in eetbare verpakkingsfolies en toekomstperspectieven van de folies voor voedsel.
In een review (199 kB), gepubliceerd in Research, Society and Development, geven UFV-onderzoekers een uitgebreide samenvatting van de artikelen die ingaan op het gebruik van zetmeel en antimicrobiële nanodeeltjes in actieve verpakkingen. Een BNCP-review (1,27 MB), gepubliceerd in Antibiotics, geeft een overzicht van recente updates omtrent antimicrobiële nanomaterialen voor voedselverpakkingen.
In een artikel (1,07 MB) gepubliceerd in het Pharma Innovation Journal geven Lovely Professional University onderzoekers een overzicht van het effect van MAP op de houdbaarheid van fruit. Agricultural University of Athens onderzoekers hebben biodegradeerbare folies ontwikkeld met zonnebloemeiwitisolaten en bacteriële nanocellulose. Een mogelijke toepassing is de verpakking van vers fruit. Het onderzoek (1,16 MB) is gepubliceerd in Scientific Reports.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.