Materialen en technologieen – januari 2022

04 februari 2022

Verlenging van de houdbaarheid van AGF en andere producten
EMPA en Lidl Zwitserland hebben een cellulose beschermende coating ontwikkeld voor fruit en groenten gemaakt van geperste fruit- en groenteschillen. Het aanbrengen van hexanal (een natuurlijke verbinding die in alle vruchten voorkomt) op appels vóór de oogst helpt bederf na de oogst tegen te gaan, zo blijkt uit een University of Guelph-studie, gepubliceerd (1,76 MB) in Plants. Door variaties in de toeleveringsketen is het vaak onduidelijk hoe lang verse AGF kan worden bewaard. Het DigiFresh-project wil dit probleem oplossen met behulp van een digitale tweeling. Aarhus University-onderzoekers hebben een wiskundig model ontwikkeld op basis van gegevens uit de toeleveringsketen van aardbeien en sla. Geselecteerde partners gaan nu de digitale tweeling op basis van dit model testen. Nanyang Technological University meldt de ontwikkeling van een "slim" verpakkingsmateriaal voor levensmiddelen dat biodegradeerbaar is en microben doodt. Het zou ook de houdbaarheid van vers fruit met twee tot drie dagen kunnen verlengen. Een artikel (abstract) is gepubliceerd in ACS Applied Materials & Interfaces.
University of California, Davis onderzoekers hebben composteerbare antimicrobiële "jelly ijsblokjes" ontwikkeld die niet smelten. De herbruikbare blokjes bieden een alternatief voor het gebruik van ijs om voedsel koel te houden. Een artikel (abstract) over het onderzoek is gepubliceerd in Sustainable Chemistry & Engineering. In een artikel (1,01 MB) gepubliceerd in het International Journal of Molecular Sciences, geven PolyU-onderzoekers een overzicht van recente ontwikkelingen in het ontwerp en de toepassingen van polymere folies voor antioxidant actieve voedselverpakkingen. In een artikel (2,41 MB) gepubliceerd in Food Science and Technology, bestuderen onderzoekers van Koya University de invloed van verschillende verpakkingsmaterialen op de kwaliteit en houdbaarheid van yoghurt.

Bioplastics
Het nova-Institute heeft een nieuwe versie gepubliceerd van zijn poster (298 kB) getiteld "Biodegradable Polymers in Various Environments According to Established Standards and Certification Schemes." Woods Hole Oceanographic Institution onderzoek, gepubliceerd (2,34 MB) in Environmental Science & Technology Letters, toont dat de bio-based plastic cellulosediacetaat (CDA) in de oceaan veel sneller afbreekt dan werd aangenomen. LUT University doet verslag van het Finse SUSBINCO-project om het onderzoek naar en de ontwikkeling van bio-based bindmiddelen en coatings voor toepassingen zoals verpakkingen te versnellen. Avantium heeft een positieve Definitieve Investeringsbeslissing genomen over de bouw van haar FDCA vlaggenschipfabriek. FDCA is de belangrijkste bouwsteen van de 100% plantaardige, recyclebare kunststof PEF. BTKIT-onderzoek (1,15 MB) gepubliceerd in het Journal of Agriculture and Food Research, geeft een overzicht van recente trends in nanotechnologische toepassingen van bio-based verpakkingen. North Carolina A&T-onderzoek (3,29 MB) gepubliceerd in Processes, geeft een overzicht van mariene biopolymeertoepassingen in foodverpakkingen. NTNU-onderzoek (1,46 MB) gepubliceerd in Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, geeft een overzicht van eetbare verpakkingen van bijproducten van voedselverwerking. SCUT-onderzoekers hebben een eetbare zetmeelfolie ontwikkeld voor smaakmakers voor instant noedels. De folie lost snel op in heet water. Een artikel (2,06 MB) is gepubliceerd in Foods.

Slimme verpakkingen
EMPA-onderzoekers hebben een geleidende inkt van koolstofdeeltjes ontwikkeld die gebruikt zou kunnen worden voor slimme verpakkingen. Een artikel (4,09 MB) is gepubliceerd in Scientific Reports. University of Leeds onderzoek (2,83 MB), gepubliceerd in Environmental Chemistry Letters, bestudeert lab-on-a-chip technologieën voor foodverpakkingen.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.