Materialen en technologieen – februari 2022

28 februari 2022

Pigmenten vervangen door natuurlijke kleuren
NTNU-onderzoekers hebben een manier gevonden om pigmenten te vervangen door kleuren uit de natuur. Vogels, vissen, insecten, sommige planten en bessen, zeepbellen, de regenboog enzovoort hebben kleuren die zijn gebaseerd op een gedeeltelijke weerkaatsing van lichtgolven. Licht dat wordt weerkaatst in nanodunne structuren in het materiaal is wat wij zien als kleuren. De onderzoekers gebruikten nanodunne lagen van klei om deze manier van kleuren maken na te bootsen. De studie (450 kB) is gepubliceerd in Science Advances.

Ontwikkelingen in voedselverpakkingen
Een nieuw bioplastic op basis van zetmeel ontwikkeld aan RMIT University stoot vloeistoffen en vuil af - net als een lotusblad - en breekt vervolgens snel af in de bodem. Volgens de hoofdauteur van de studie, gepubliceerd in Science of the Total Environment (abstract), is het nieuwe bioplastic ideaal voor vers voedsel- en meeneemverpakkingen.
Brightlands Materials Center leidt een nieuw consortium om volledig recyclebare steriliseerbare stazakken te ontwikkelen voor soepen en sauzen en andere ‘natte’ voedingsmiddelen.
Een SHOU-review (3,9 MB) gepubliceerd in Polymers, bekijkt de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van biodegradeerbare verpakkingen en voedseltoepassingen op basis van gelatine. In een artikel (12,46 MB) gepubliceerd in hetzelfde blad, geven UiTM-onderzoekers een overzicht van antimicrobiële verpakkingen van biodegradeerbare polymeercomposieten.
In een artikel (3,59 MB) gepubliceerd in Polysaccharides, geven UFRJ-onderzoekers een overzicht van natuurlijke polymeren die worden gebruikt in eetbare voedselverpakkingen. In een artikel (1,87 MB) gepubliceerd in hetzelfde blad, bekijken UAEM-onderzoekers de ontwikkeling van voedselverpakkingsmaterialen van zetmeel.
In een artikel (2,35 MB) gepubliceerd in het Journal of Agriculture and Food Research geven Integral University-onderzoekers een overzicht van de toepassing van nanotechnologie in voedselverpakkingen.

Ontwikkelingen in bioplastics
Onderzoekers van de University of Birmingham en Duke University hebben plastics op basis van suikers gemaakt die dezelfde eigenschappen hebben als gewone plastics, maar die daarenboven degradeerbaar en mechanisch recyclebaar zijn. Een artikel (3,69 MB) over het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of the American Chemical Society.
Invest-NL en WUR hebben een roadmap (2,44 MB) ontwikkeld om de marktintroductie van PHAs te versnellen. PHAs zijn plastics die zowel biobased als biologisch afbreekbaar zijn.
Een Oregon State University-studie, gepubliceerd (abstract) in Food and Bioproducts Processing, schetst een belangrijke stap vooruit bij het omzetten van appelafval in verpakkingsmateriaal dat als alternatief voor plastic zou kunnen dienen.
De EC heeft de lancering aangekondigd van EU4Algae, een EU-platform voor belanghebbenden op het gebied van algen. Het doel is de ontwikkeling van de algenindustrie te versnellen en algen voor voeding en andere toepassingen te promoten bij consumenten en bedrijven.
In een artikel (9,36 MB) gepubliceerd in Applied Sciences, bestuderen Teagasc-onderzoekers het effect van koude plasmabehandeling op de verpakkingseigenschappen van biobased folies.

Ontwikkelingen in andere materialen
Beckman Institute-onderzoekers hebben een chemisch proces voor geschuimde polymeren ontwikkeld dat de vasculaire systemen in bomen nabootst, waardoor gericht vloeistoftransport mogelijk wordt en structuur aan het materiaal wordt toegevoegd. Een artikel (abstract) over het onderzoek is gepubliceerd in Advanced Materials.
TU Graz onderzoek (304 kB) toont dat vouwkarton minstens 25 keer kan worden gerecycled.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.