Materialen en technologieen – augustus 2022

09 september 2022

Verlenging van de houdbaarheid van voedsel
Het nieuwe project GO Orleans (in het Spaans), geleid door AIMPLAS, gaat coatings maken van wei die de houdbaarheid van kaas met 25%-50% verlengen. Geïnspireerd door medische verzorging op het slagveld, hebben Harvard-onderzoekers een biodegradeerbare, antimicrobiële coating ontwikkeld die voedselverspilling en door voedsel overgedragen ziekten vermindert. Zij demonstreerden de techniek door een avocado te omwikkelen met pullulanvezels. Leibniz Institute for Agricultural Engineering and Bioeconomy heeft de rol van lasermicroperforaties op de ethyleentransmissiesnelheid in verpakkingen voor AGF bestudeerd. De studie (1,43 MB) is gepubliceerd in Packaging Technology and Science. UFRN-onderzoek (413 kB) naar nanotechnologische innovaties om de antimicrobiële eigenschappen in actieve voedselverpakkingssystemen te verbeteren is gepubliceerd in Industrial Biotechnology.

Het ontwikkelen van plastics
EPFL-onderzoekers hebben een PET-achtig plastic ontwikkeld dat gemakkelijk kan worden gemaakt van de niet-eetbare delen van planten. Het nieuwe plastic kan chemisch worden gerecycled en degradeert in het milieu terug tot onschadelijke suikers.
Het EU-project SeaMark (Seaweed-based Market Applications) gaat de productie en toepassing van zeewier opschalen. Een van de te ontwikkelen producten is een bio-verpakkingsmateriaal. Het project wordt geleid door Ocean Rainforest en WUR is een van de partners.
VTT heeft een nieuwe transparante folie ontwikkeld gemaakt van geregenereerde of gerekristalliseerde cellulose. De folie kan mee in de papierrecyclingstroom.
University of Coimbra-onderzoekers hebben een biodegradeerbaar materiaal ontwikkeld van nanocellulose en een vezelig mineraal. Een van de toepassingen is voedselverpakkingen.
Onderzoekers van NED University hebben folie ontwikkeld op basis van PVA en glasvlokken. De studie (2,06 MB) is gepubliceerd in Membranes.
Chalmers University of Technology-onderzoekers hebben getoond hoe de koolstofatomen in gemengd afval alle fossiele grondstoffen zouden kunnen vervangen bij de productie van nieuw plastic. De studie (3,39 MB) is gepubliceerd in het Journal of Cleaner Production.

Meststoffen bevatten grote hoeveelheden biodegradeerbare plastics
Een nieuwe studie (2,85 MB) van de University of Bayreuth in Scientific Reports toont dat meststoffen uit composteerinstallaties in Duitsland grote hoeveelheden biodegradeerbare microplastics bevatten. Volgens de Europese certificeringsnorm EN 13432 zijn plastics biodegradeerbaar als 90% ervan in minder dan twaalf weken is afgebroken tot deeltjes kleiner dan twee millimeter.

CandyCode om de authenticiteit van geneesmiddelen vast te stellen
Onderzoekers van UC Riverside hebben een unieke identificeerbare coating ontwikkeld om de authenticiteit van geneesmiddelen vast te stellen. De inspiratie voor hun "CandyCode" kwam van de kleine chocoladesnoepjes met kleurrijke hagelslag. Een artikel (7,73 MB) over het onderzoek is gepubliceerd in Scientific Reports.

Behoud van cultureel erfgoed
Het NEMOSINE-project geleid door AIMPLAS, heeft een slimme verpakking gecreëerd die de levensduur verlengt en de conservering verbetert van cultureel erfgoed gemaakt van cellulose, zoals film en foto's. De verpakking helpt het energieverbruik en de kosten van traditionele opslagsystemen (meestal gebaseerd op koudeopslag onder 5ºC) te verminderen. Shaanxi Normal University heeft een archiefopslagsysteem ontwikkeld die de bestrijding van schimmel in papier verbetert. De studie (5,62 MB) is gepubliceerd in het Journal of Cultural Heritage.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.