Materialen en technologieen – april 2022

02 mei 2022

Bioplastics
De University of Illinois Urbana-Champaign, Princeton University en Braskem hebben financiële steun ontvangen voor de ontwikkeling van bioplastic verpakkingen die oneindig recyclebaar zijn.
Nova-Institute meldt dat het AFTERLIFE project voor de omzetting van afvalwater in bioplastics is afgelopen. Een van de eindproducten is plastic bakjes op basis van PHA voor de verpakking van levensmiddelen.
Geïnspireerd door de huid van inktvissen hebben onderzoekers van de University of California, Irvine een adaptief composietmateriaal ontwikkeld dat drankbekers, to-go-tassen van restaurants, pakketdozen en zelfs verzendingscontainers kan isoleren. Een artikel (abstract) over het onderzoek is gepubliceerd in Nature Sustainability.
In een artikel (333 kB) gepubliceerd in Green and Sustainable Chemistry, geven onderzoekers van ICT Mumbai een overzicht van de huidige status van bioplastic voor het coaten van papier.
Reststromen van de bananenteelt zijn uitstekend geschikt als grondstof voor biologisch afbreekbare plastics. Dit concluderen WUR onderzoekers op basis van interviews en experimenteel onderzoek.

Circulariteit ‘inbakken’ in de moleculaire blauwdruk van materialen
Prof. Pieter Bruijnincx, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, ontvangt een Vici-beurs voor zijn onderzoek naar de verduurzaming van de chemie door de gewenste circulariteit ‘in te bakken’ in de moleculaire blauwdruk. Als startpunt gebruikt Bruijnincx moleculen die makkelijk te maken zijn uit niet-eetbare biomassa. Met een eenvoudige, maar slimme combinatie van chemische omzettingen maakt hij daarvan chemische bouwstenen, polymeren en energiedragers die naar behoefte recyclebaar, bio-afbreekbaar of juist lang houdbaar zijn.

Verlenging van de houdbaarheid van levensmiddelen met sinaasappelschillen
Onderzoekers van de University of Cadiz bestudeerden de toepassing van bijproducten van citrusvruchten bij de productie van actieve voedselverpakkingen. De onderzoekers gebruikten sinaasappelschillen en stelden vast dat de antioxiderende en antimicrobiële eigenschappen helpen om de houdbaarheid van voedsel te verlengen. Een artikel (3,17 MB) over het onderzoek is gepubliceerd in Antioxidants.

Seals en lekkage uit bierflesjes
In een artikel (6,39 MB) gepubliceerd in Food Packaging and Shelf Life bestuderen onderzoekers van de Technische Universiteit Delft de relatie tussen lekkage uit bierflesjes en de oppervlakteruwheid van drie verschillende thermoplastische elastomeer seals.

Pasta die bij het koken een specifieke vorm aanneemt
Onderzoekers van Hebrew University (75 KB) hebben een techniek ontwikkeld voor de productie van pasta die kan worden "voorgeprogrammeerd" om bij het koken een specifieke vorm aan te nemen. Deze technologie zou belangrijke implicaties kunnen hebben voor de verpakking.

Aantal EU-patenten voor verpakkingsmateriaal in jaar tijd met 142 toegenomen
Het Europees Octrooibureau (EOB) meldt dat het in 2021 188.600 patentaanvragen heeft ontvangen, 4,5% meer dan in 2020. U kunt meer lezen in de EPO Patent Index 2021. Het Europees register bevat 2.632 patenten met de zoekterm 'packaging material' (gezocht door NVC op 25 maart 2022). Dit is een toename van 142 in een jaar tijd. Op 22 maart 2021 deed NVC dezelfde zoekactie en dat resulteerde in 2.490 patenten.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.