Marketing, verkoop en consumentengedrag – november 2022

01 december 2022

Markt voor industriële robots en markt voor single serve-capsules
De International Federation of Robotics (IFR) meldt een recordaantal van 517.385 nieuwe industriële robots geïnstalleerd in 2021 in fabrieken over de hele wereld. Dit betekent een groei van 31% op jaarbasis. U leest meer in een uitgebreide samenvatting (331 kB) van het World Robotics 2022 rapport.
Volgens een nieuw rapport van AMI werden in 2022 wereldwijd meer dan 80 miljard single serve capsules gevuld, zowel van aluminium als plastic. Anders dan voorheen was er een aanzienlijke volumestijging voor merkcapsules. U kunt meer lezen in een persbericht (230 kB).

De consument betrekken bij de ontwikkeling van verpakkingen
University of Sannio onderzoek (631 kB), gepubliceerd in Psychology & Marketing, toont dat consumentenevaluatie van productverpakkingen in Virtual Reality consistent is met het dagelijks leven. Dit suggereert dat VR effectief kan worden gebruikt in de ontwikkelfase.
Uit onderzoek (939 kB) van RIVM blijkt dat de verpakking een rol kan spelen bij medicatiefouten. Op het moment wordt de gebruiker te weinig betrokken bij de ontwikkelfase.

Consumentenperceptie en consumententrends
Mintel heeft vijf trends aangekondigd die de wereldwijde consumentenmarkten in 2023 en daarna zullen beïnvloeden. U ontvangt het rapport per email na het invullen van uw gegevens.
Een University of Leeds studie (3,43 MB), gepubliceerd in Nutrition Bulletin, onderzoekt de perceptie van de consument op voedselverpakkingen en geeft ontwerpideeën om deze te verbeteren als het gaat om gezonde voeding en downsizing. Ook worden specifieke kenmerken onderzocht die verband houden met portiecontrole.

Consument en verpakkingsafval
Voor zijn proefschrift aan Erasmus Universiteit Rotterdam bestudeerde Malte Dewies hoe inzichten uit de gedragswetenschap geïntegreerd kunnen worden in het overheidsbeleid. In een van de casussen lukte het om vuilnis op straat drastisch terug te dringen door het verzoek aan de bewoners stickers met 'Ik houd onze straat schoon' zichtbaar op hun huis te plakken.
University College London wetenschappers hebben thuiscompostering van biodegradeerbare en composteerbare plastics in het VK onderzocht. Uit de resultaten blijkt dat de labeling van deze plastics tot verwarring leidt. De meerderheid van de plastics, die onder verschillende omstandigheden werden getest, viel niet volledig uit elkaar, waaronder 60% van de als "thuiscomposteerbaar" gecertificeerde plastics. Een artikel (6,75 MB) over het onderzoek is gepubliceerd in Frontiers in Sustainability.
Uit nieuwe inzichten (700 kB) van WRAP blijkt dat de overgrote meerderheid (84%) van de goedwillende huishoudens een of meer 'vervuilers' in de recyclingbak doet. De grootste vervuiler is drinkglazen (33%), gevolgd door pouches (29%) en tandpastatubes (26%).

Sancties tegen Rusland
In een persbericht meldt de Europese Commissie tevreden te zijn dat de Raad een achtste pakket sancties tegen Rusland heeft vastgesteld vanwege de agressie van dat land tegen Oekraïne. Het pakket bevat onder andere invoerbeperkingen voor Russische eindproducten en halffabricaten van staal, machines en kunststoffen.

Prijzen voor kunststoffen
Vraag en Aanbod publiceert wekelijks een overzicht van de kunststofprijzen. De prijzen zijn ingeschatte gemiddelden tussen de in vakliteratuur gepubliceerde bruto contractprijzen en de netto spotprijzen.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.