Marketing, verkoop en consumentengedrag – mei 2022

03 juni 2022

Ontwerpen van verpakkingen
Oxford University onderzoek (1,4 MB), gepubliceerd in Cognitive Research: Principles and Implications, laat zien hoe de betekenis die consumenten toekennen aan de combinatie van verschillende abstracte visuele signalen, zoals kleurenparen of kleur en vorm, niet kan worden voorspeld op basis van de reactie op de afzonderlijke visuele signalen.
TU Delft-onderzoekers bestudeerden de effecten van grafisch ontwerp (tekst, afbeeldingen en stijlkenmerken) om consumentenvoordelen te communiceren op voedselverpakkingen. Een artikel (3,07 MB) over het onderzoek is gepubliceerd in Food Quality and Preference.
University of Southampton onderzoek (604 kB), gepubliceerd in het Journal of Business Research, kijkt naar de invloed van creatief verpakkingsontwerp op aankoopbeslissingen.
ETH Zurich onderzoek (2,74 MB), gepubliceerd in Applied Ergonomics, kijkt naar de invloed van verpakkingen op de risicoperceptie van consumenten van chemische huishoudproducten. De onderzoekers ontdekten dat de kleur van de verpakking de risicoperceptie kan verhogen, terwijl bloemen en voedsel-imiterende elementen op de verpakking de risicoperceptie kunnen verlagen.
Voor haar doctoraal-opdracht aan de Universiteit Twente heeft Rianne Hagen op 28 april 2022 een voordracht gehouden getiteld ‘Proving packaging functionality as a starting point for a design trajectory.’ Voorzitter van de examencommissie was prof. Roland ten Klooster die de NVC Leerstoel Packaging Design and Management bekleedt.

Verpakkingsmarkt
Een rapport (801 kB) van IAI toont dat de wereldwijde vraag naar aluminium tegen 2030 met bijna 40% zal stijgen en dat de aluminiumsector 33,3 Mt extra zal moeten produceren. Aluminium verpakkingen zullen stijgen van 7,2 Mt in 2020 tot 10,5 Mt in 2030, gedreven door een toename van de populariteit van dranken in blik in Noord-Amerika, Europa en China.
Rabobank heeft een artikel gepubliceerd over de Europese papierverpakkingsmarkt en de impact van de Oekraïne-crisis. De sector wordt geconfronteerd met grote onzekerheden in verband met energie. Dit zorgt - samen met de aanvoer en prijzen van grondstoffen en verstoringen in transport en logistiek - voor margedruk bij producenten. Deze druk zal voelbaar zijn via extra prijsverhogingen voor papierverpakkingen in de toch al onder druk staande downstream toeleveringsketen. In een ander artikel bespreken Rabobank-experts de inflatievooruitzichten voor de komende 12 maanden in Noord-Amerika voor voedselverpakkingsmaterialen in het licht van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

RPET - concurrentievoordelen voor bedrijven in de water- en frisdrankenindustrie
Voor zijn masterscriptie (samenvatting, 209 kB) bij WUR onderzocht Jesse Buitenhuis de effecten van PET-recyclingbeleid op het creëren van concurrentievoordelen voor bedrijven die water- en frisdranken bottelen. Hij concludeerde dat specifiek PET-recyclingbeleid kan leiden tot een concurrentievoordeel, vooral in de out-of-home markt.

Bereidheid meer te betalen voor duurzame verpakkingen
Volgens het 2022 Global Buying Green Report (3,36 MB) van Trivium Packaging is 86% van de consumenten onder jongere generaties (<44) bereid meer te betalen voor duurzame verpakkingen. Dit is 3% meer dan in 2021.

Prijzen voor kunststoffen
Vraag en Aanbod publiceert wekelijks een overzicht van de kunststofprijzen. De prijzen zijn ingeschatte gemiddelden tussen de in vakliteratuur gepubliceerde bruto contractprijzen en de netto spotprijzen.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.