Marketing, verkoop en consumentengedrag – maart 2022

05 april 2022

Verpakkingen - Marktinformatie en trends
Volgens McKinsey kende de wereldwijde verpakkingsindustrie de voorbije decennia een blijvende (‘gezonde’) groei, gevoed door verschillende megatrends. Deze trends zullen de sector blijven beïnvloeden, en twee ervan - duurzaamheid en digitaal (met name e-commerce) - zullen naar verwachting zowel aanzienlijke uitdagingen als kansen creëren.
Uit voorlopige cijfers (195 kB) van Cepi blijkt dat in 2021 de EU-productie van papier en karton dat voor verpakkingen wordt gebruikt met 7,1% is gestegen ten opzichte van 2020. Uit FINAT statistieken blijkt dat de Europese vraag naar zelfklevende etiketten in 2021 met nog eens 7% is gestegen, na een toename van 4,3% in 2020. De sector kampt nu echter met een tekort aan grondstoffen. Volgens Smithers zal de markt voor metalen verpakkingen $127,3 miljard waard zijn in 2022. Met een voorspelde CAGR van 2,9% zal de waarde stijgen naar $147,1 miljard in 2027. U kunt een infographic downloaden na het invullen van uw gegevens.

Farmaceutische verpakkingen
Volgens L.E.K. heeft COVID-19 de trend naar thuiszorgoplossingen in een stroomversnelling gebracht. "Home health in a box" is nu een cruciaal onderdeel geworden van de waardeketen van de gezondheidszorg. Oudere volwassenen staan open voor het gebruik van slimme verpakkingen om hun medicijninname te verbeteren, zo blijkt uit een nieuwe University of Waterloo studie. De studie is gepubliceerd (1,28 MB) in PLOS ONE. Een Lund University studie (543 kB), gepubliceerd in Age and Ageing, toont de behoefte aan patiëntgerichte oplossingen en het betrekken van ouderen bij een co-design proces voor medicatie en verpakkingen.

Gevolgen Oekraïne-conflict voor de houtmarkt
FEFPEB verwacht dat het Oekraïne-conflict de komende weken aanzienlijke druk zal uitoefenen op het aanbod van hout, en dus ook van houten verpakkingen. De Nederlandse EPV heeft ook een statement gepubliceerd over het schaars worden van hout.

Consumenten en voedselverpakkingen
Een JSVIAT artikel (2,09 MB) gepubliceerd in Sustainability kijkt naar consumentenvoorkeuren bij yoghurtverpakkingen. Uit onderzoek (7,75 MB) van WUR blijkt dat houdbaarheids-iconen op de verpakking consumenten kunnen helpen minder voedsel te verspillen.

Consumenten en duurzaamheid
Meer dan 8 op de 10 mensen in 28 landen zijn het ermee eens dat wegwerp-plastic zo snel mogelijk moet worden verboden, zo blijkt uit onderzoek (638 kB) van Ipsos en Plastic Free July. In een paper (5,47 MB) gepubliceerd in Environmental Science and Policy pleiten University of Exeter onderzoekers voor een drastische herziening van de labeling van plastic producten, met inbegrip van een nieuwe "duurzaamheidsschaal". WUR-onderzoekers hebben een combinatie van impliciete en expliciete verpakkingsdesignelementen geïdentificeerd, de Meaningful Reminder genoemd, om duurzaam (weggooi)gedrag te stimuleren. Een artikel (14,1 MB) is gepubliceerd in de Journal of Environmental Psychology. Een PUEB-studie (5,72 MB), gepubliceerd in Sustainability, pleit voor verplichte verpakkingslabels voor recycling.

Prijzen voor kunststoffen
Vraag en Aanbod publiceert wekelijks een overzicht van de kunststofprijzen. De prijzen zijn ingeschatte gemiddelden tussen de in vakliteratuur gepubliceerde bruto contractprijzen en de netto spotprijzen.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.