HRM en competentieontwikkeling – juni 2022

01 juli 2022

Expertpanel deelt visie over toekomst werk en opleiden in verpakken
Tijdens de 6e jaarlijkse NVC-miniconferentie over de toekomst van werk en opleiden in verpakken op 28 juni 2022 deelde een expertpanel zijn visie met het publiek. Het panel bestond uit Ton Tanke (Senior Manager Performance Improvement Packaging bij Intersnack Group GmbH & Co. KG), Madeleine Harmsen (HR Manager bij Trioworld Apeldoorn), Oscar Faber (manager NVC opleidingen en trainingen) en Christophe Vossaert (voorzitter Examencommissie NVC Packaging Professional). U vindt hier de opname en de presentaties.

Hoop, vrees en verwachtingen in de wereldwijde beroepsbevolking geanalyseerd
Consultancy PwC ondervroeg meer dan 52 duizend personen die werken of actief zijn op de arbeidsmarkt wereldwijd. Onderwerpen waren onder meer de gepercipieerde werkzekerheid, de vrijheid om politieke standpunten te uiten op de werkplek, hybride werken en de voortdurende ontwikkeling van nieuwe vaardigheden. U kunt het rapport online lezen en u kunt de belangrijkste bevindingen downloaden (3,41 MB).

Ontwikkelingen op de arbeidsmarkt onevenwichtig, meldt ILO
De 9e editie van de International Labour Organisation (ILO) Monitor on the world of work (891 kB) geeft een wereldwijd overzicht van hoe landen omgaan met een onevenwichtig herstel van de arbeidsmarkt, beïnvloed door de Russische agressie tegen Oekraïne, stijgende inflatie en aanhoudende strenge COVID-19 maatregelen in China.

Supply chain profs (nog) blij met hun baan
ACSM (166 kB) heeft haar 2022 Supply Chain Salary and Career Report uitgebracht. Verrassend genoeg is de sector slechts minimaal getroffen door de zogenaamde 'Grote Ontslaggolf'; de job satisfaction bleef bijzonder hoog ondanks de vele verstoringen in de supply chain. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.

Werk in het magazijn wordt beter
Zebra Technologies heeft onlangs een nieuwe wereldwijde Warehousing Vision Study uitgevoerd om de trends en sentimenten te onderzoeken die operationele beslissingen en uitgaven in magazijnen bepalen. De bevindingen tonen dat magazijnbeheerders aanzienlijke investeringen doen om beter te voldoen aan de behoeften van zowel klanten als werknemers en om het makkelijker te maken openstaande vacatures in te vullen. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.

Effect van technologische verandering op werkgelegenheid onderzocht
UWV heeft een enquête (392 kB) gehouden onder meer dan 3.000 werkgevers uit verschillende bedrijfssectoren en heeft daarbij de verwachtingen in kaart gebracht over de impact die technologische verandering zal hebben op hun personeelsbestand. Zo’n 30% van de werkgevers verwacht dat er in de komende vijf jaar nieuwe banen bijkomen door digitalisering, automatisering en robotisering.

Minder bescherming tegen stress, minder werkautonomie voor werknemers
Werkgevers hadden in 2021 minder regelingen om werknemers te beschermen tegen psychosociale stress. Ook hadden hun werknemers in 2021 minder autonomie in hun werk dan in voorgaande jaren. Dit meldt TNO in hun Werkgeversonderzoek Werkgelegenheid 2021 (1,68 MB), dat elke 2 jaar wordt uitgevoerd onder ongeveer 4.500 organisaties in Nederland.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.