HRM en competentieontwikkeling – januari 2022

04 februari 2022

Nieuwe Kaart van het Leven wijst weg naar 60 jaar werken en leren
Een recent WEF artikel bespreekt het New Map of Life rapport (3,61 MB) van het Stanford Center on Longevity. Het rapport schetst het toekomstige werkende bestaan van de kinderen van nu. Met een levensverwachting van 90 jaar, kan het zijn dat zij 60 jaar moeten werken. In aanvulling op het formele onderwijs in de eerste twee decennia van het leven, voorziet het rapport nieuwe opties voor leren buiten de grenzen van het formele onderwijs, waarbij mensen van alle leeftijden in elke fase van hun leven de kennis kunnen verwerven die ze nodig hebben en er toegang toe hebben op een manier die past bij hun behoeften, interesses, capaciteiten en budget.

Arbeidstrends in 2022 – de mens weer centraal
Korn Ferry heeft de ontwikkelingen op de werkvloer geanalyseerd en komt met zeven trends voor het jaar 2022. De belangrijkste is dat werknemers nu menselijke vragen beginnen te stellen over het werk dat ze uitvoeren. Velen kiezen ervoor om hun baan te verlaten of lijden aan een burn-out. De concurrentie tussen bedrijven bij het aantrekken en behouden van talent wordt steeds heviger. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.

10 trends in personeelsbestand die 2022 in het VK en daarbuiten vorm zullen geven
LinkedIn HRM consultant Olivier Sabella gevestigd in Dublin, heeft op LinkedIn een opmerkelijk artikel gepubliceerd over tien trends in de workforce. Het artikel is misschien wat VK gecentreerd, maar de reikwijdte van LinkedIn brengt ook een bredere relevantie met zich mee. Op LinkedIn is het aandeel leden dat in oktober 2021 van functie veranderde met 25% gestegen ten opzichte van dezelfde pre-pandemische periode in 2019. Daarnaast is het aandeel van werken-op-afstand vacatures bijna vertienvoudigd sinds het begin van de pandemie.

De grote hervatting van de personeelswerving zet door in 2022
Het wereldwijde werkgeversvertrouwen blijft terugkeren volgens de laatste Employment Outlook Survey (6,68 MB) van ManPowerGroup onder meer dan 39.000 werkgevers. Er is vooral vraag naar IT-talent en horecawerknemers. De sterkste wervingsvooruitzichten worden gemeld voor Peru, India, Brazilië, Ierland en Nederland.

DHL publiceert nieuwste trendrapport over de "Toekomst van werk in logistiek"
In het rapport "Future of Work in Logistics" onderzoekt DHL hoe het concept van werk - de rollen, verantwoordelijkheden, systemen, schema's, tools en omgevingen van logistiek medewerkers - de komende tien jaar zal veranderen. Nu de sector te kampen heeft met een ernstig tekort aan talent, moeten organisaties strategieën ontwikkelen om werknemers aan te trekken, te behouden, te ontwikkelen en te motiveren in het komende digitale tijdperk. Meer dan 7.000 professionals hebben bijgedragen aan het rapport dat u kunt lezen na het invullen van uw gegevens.

Mooi talent - als je de kans krijgt om het te laten groeien...
Bedrijven huilen over de strijd om schaars talent , maar de harde realiteit is dat miljoenen jongeren moeite zullen hebben om werk te vinden omdat ze niet de kans hebben gekregen om hun talenten daadwerkelijk te ontwikkelen. Terwijl de jeugdbevolking de afgelopen 20 jaar met 30% is geëxplodeerd, is het aantal werkenden in werkelijkheid met ongeveer 12% gedaald. De COVID-19-pandemie heeft het voor jongeren nog moeilijker gemaakt om een gekwalificeerde - en kwalificerende - baan te vinden. Deze verontrustende bevindingen melden UNICEF en PwC in een recent rapport (2,56 MB).
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.