FNLI: Monitor Levensmiddelenindustrie 2013 – gratis rapport

07 oktober 2013

Deze jaarlijkse Monitor levensmiddelenindustrie 2013 geeft aan dat de Nederlandse levensmiddelenindustrie belangrijk is voor Nederland. Niet alleen voor het bruto binnenlands product (BBP), maar ook voor de werkgelegenheid. In 2013 lijkt de Nederlandse economie langzaam uit de crisis te komen. De Nederlandse levensmiddelenindustrie levert als grootste industriële sector hieraan een stevige bijdrage. Het productieniveau steeg in 2012 naar € 67,8 miljard (+2,9%) en de export floreert ook nog steeds. In 2012 is er voor € 37,7 miljard uitgevoerd door de Nederlandse V&G-(Voedings- & Genotsmiddelen)industrie. Dit is een stijging van €1,1 miljard (+3%) ten opzichte van 2011.
De Nederlandse levensmiddelenindustrie is niet alleen erg belangrijk voor het BBP maar is, direct en indirect, ook goed voor in totaal 457.000 banen (vol- en deeltijd). Het economisch belang van de industrie gaat verder dan de sector zelf. Andere sectoren, zoals landbouw, papier(/verpakkings)industrie, de energiesector en dienstverleners als banken, uitzendbureaus, accountants en reclamebureaus profiteren van de V&G-industrie als belangrijke toeleveranciers. Een goede prestatie van de levensmiddelenindustrie betekent dus ook een positieve ontwikkeling bij de toeleveranciers in productie en in werkgelegenheid.
Het rapport is gratis te downloaden (1787 kB).

Dit bericht is ook opgenomen in ons maandelijkse nieuwsoverzicht, de NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.