Douane houdt namaakgoederen ter waarde van 1 miljard euro tegen aan EU‑grenzen in 2012

09 augustus 2013

 

Dit bericht is ook opgenomen in ons maandelijkse nieuwsoverzicht, de NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.

Uit het jaarrapport van de Commissie over de handhaving van intellectuele‑eigendomsrechten door de douane blijkt dat de douanediensten in de Unie in 2012 bijna 40 miljoen producten hebben tegengehouden waarvan werd vermoed dat ze inbreuk maakten op intellectuele‑eigendomsrechten (IER). Hoewel dit aantal lager is dan in 2011, is de waarde van de onderschepte goederen met bijna 1 miljard euro nog altijd hoog. Het verschenen rapport bevat eveneens statistieken over het soort, de herkomst en de vervoerswijze van de namaakgoederen die aan de EU-buitengrenzen zijn tegengehouden. De onderscheppingen bestonden voor een groot deel uit sigaretten (31%), gevolgd door diverse goederen (12%, bijvoorbeeld flessen, lampen, lijm, batterijen en waspoeder) en verpakkingsmateriaal (10%). Ook in 2012 ging het in zo’n 70% van de douane‑interventies om post‑ en koerierszendingen en in 23% van deze tegengehouden zendingen betrof het medicijnen.
Wat de herkomst van de namaakgoederen betreft, blijft China het belangrijkste land. Andere landen domineren echter als het gaat om specifieke productcategorieën, zoals Marokko voor levensmiddelen, Hongkong voor cd´s, dvd´s en andere tabaksproducten (vooral elektronische sigaretten en de vloeibare vullingen hiervoor) en Bulgarije voor verpakkingsmaterialen (Persbericht Europese Commissie, 5 augustus 2013).
Klik hier voor het persbericht.
Klik hier voor het rapport (7,95 MB).