Consument moet minder voedsel verspillen

23 mei 2013

Tot 2015 moet in Nederland per hoofd van de bevolking per jaar tussen de 17 en 31 kilogram minder voedsel verspild worden. Pas dan wordt de overheidsdoelstelling van 20% vermindering van voedselverspilling ten opzichte van 2009 gehaald. Dat stellen onderzoekers van Food & Biobased Research van Wageningen UR in een tussenrapportage over het project Monitor Voedselverspilling. Zij ontwikkelden in opdracht van het ministerie van Economische Zaken het instrument dat voedselverspilling systematisch en gedetailleerd in kaart brengt. De monitor biedt de overheid een leidraad om gericht maatregelen te nemen. De staatssecretaris van Economische Zaken heeft de monitor naar de Tweede Kamer gestuurd.
De Monitor Voedselverspilling analyseert de stromen van grondstoffen en voedsel door de gehele keten, van producent tot en met consument en afvalverwerker. Niet alleen wordt zo de uitval van stromen uit de reguliere voedselketen zichtbaar, maar de monitor geeft ook aan welke bestemming deze stromen hebben.
De voedselverspilling in 2011 bedroeg 89-210 kilogram per hoofd van de bevolking, zo blijkt uit de Monitor Voedselverspilling. Dat is iets meer dan bij de nulmeting in 2009: toen kwam de verspilling uit op 83-151 kilogram per hoofd van de bevolking. De consument is de grootste verspiller in de keten. Daarnaast levert voedsel dat vanwege economische redenen, technologische oorzaken of wettelijke barrières uit het productieproces verdwijnt een belangrijke bijdrage (Nieuwsbericht Wageningen UR, 21 mei 2013).