BE: Marktonderzoek naar fotoinitiatoren in voedingsmiddelen

17 maart 2016

Een Belgische onderzoeksploeg ontwikkelde een snelle en betrouwbare methode voor de bepaling van fotoinitiatoren in droge voeding en paste die toe voor een studie van de aanwezigheid van fotoinitiatoren in voedingsproducten op de Belgische markt. Het marktonderzoek richtte zich op 49 graan-, 10 broodkruim-, 15 pasta- en 23 rijststalen. Er werden enkel voedingsproducten, verpakt in karton en zonder functionele scheidingslaag zoals aluminium, bemonsterd. In 86 van de 97 monsters werden meetbare hoeveelheden fotoinitiatoren aangetroffen. Benzofenon (BP), 4-(dimethylamino)benzofenon (DMPA), en ethyl-4-dimethylaminobenzoaat (EDMAB) werden vaak aangetroffen (Nieuwsbrief IBE-BVI, februari 2016).
Klik hier om het volledige informatieve artikel te downloaden (424 kB).
Klik hier voor een samenvatting van het wetenschappelijke artikel.
Wilt u meer inzicht in de testmethoden van de meest voorkomende voedselcontactmaterialen en de testresultaten, dan kunt u de NVC Workshop Testmanagement Voedselcontactmaterialen volgen.

Heeft u vragen over dit onderwerp, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411. Dit bericht is ook opgenomen in ons maandelijkse overzicht, de NVC Members-only Update.