NVC stimuleert innovatie in holistische verpakkingen en haar financieringsmogelijkheden

01 oktober 2015

De wereld heeft behoefte aan holistische verpakkingsinnovaties, en nieuwe financieringsmogelijkheden kunnen hier een positieve bijdrage aan leveren. Deze conclusie is getrokken na de kick-off van De Gouden Noot, welke plaats vond op 1 oktober 2015 in de Koninklijke Industrieele Groote Club (IGC) te Amsterdam. Innovators en investeerders in de verpakkingssector deelden hun visie tijdens een unieke bijeenkomst, georganiseerd door het NVC Nederlands Verpakkingscentrum.

De naam van ‘s werelds meest competitieve verpakkingsinnovatiewedstrijd De Gouden Noot, is terug te zien in zijn trofee, waarin zich een massief gouden walnoot bevindt. De kick-off diende als startsignaal van de 28e editie van deze tweejaarlijkse wedstrijd. NVC Voorzitter Mevr. Christel Geerts overhandigde de unieke trofee aan de juryvoorzitter prof. Dr. Onno Omta, en wenste hem, en de gehele jury, alle wijsheid om de ultieme winnaar aan te duiden uit de veertig innovatieve verpakkingsoplossingen.


NVC voorzitter Mevr. Christel Geerts overhandigt de trofee van De Gouden Noot 2016, met daarin een massief gouden walnoot, aan juryvoorzitter, prof. Onno Omta (Foto: Lody van Berkel, Packonline.nl)

Gedurende de kick-off werden nieuwe manieren om financiering te verstrekken voor verpakkingsinnovaties bediscussieerd. Crowdfunding creëert ongekende mogelijkheden voor ondernemers, MKB en grote corporaties om kapitaal bereikbaar te maken. Deze trend werd aangeduid tijdens de keynote presentatie van Paul Iske, hoogleraar open innovatie & business venturing: Bye Bye Banks! Crowdfunding as accelator for innovation in packaging.


Prof. Paul Iske presenteerde de drastische groei van alternatieve financieringsmethodes tijdens zijn keynote presentative: Bye Bye Banks! Crowdfunding as accelator for innovation in packaging (Foto: Lody van Berkel, Packonline.nl)

Het nieuwe NVC project (Crowdfunding voor verpakkingsinnovatie, CFPIN) richt zich op het versnellen van investering in verpakkingsinnovaties door het potentieel van crowdfunding en soortgelijke financieringsmodellen los te breken. Het project doelt op het faciliteren van een bedrijvengemeenschap voor alternatieve financiering op verpakkingsgebied. Deze gemeenschap, in combinatie met het delen van kennis op verscheidenen Europese conferenties en evenementen vergroot het wereldwijde bewustzijn van crowdfunding. Wereldprimeur is de toegewijde crowdfunding website voor verpakkingsinnovatie, mede mogelijk gemaakt door de CFPIN-project partner Geldvoorelkaar.nl. Dit omvat een succesvolle, reeds voor €500,000 gefinancierde innovatie in de technologie voor het bedrukken van verpakkingen.

De Winnaar van verpakkingsinnovatiewedstrijd De Gouden Noot 2016 zal bekend worden gemaakt op 24 november 2016 tijdens de prijsuitreiking in het Evoluon te Eindhoven. De zeven finalisten en ook winnaars van de gouden, zilveren en bronzen noot zullen tentoon worden gesteld op de NVC-stand aan de noordingang van ’s wereld grootste verpakkingsbeurs, interpack 2017 (4-10 mei, 2017 Düsseldorf, Duitsland).

Video-impressie
De link naar een video-impressie van het evenement kan worden bemachtigd via info@nvc.nl

Meer informatie
NVC (opgericht in 1953) is de vereniging van bedrijven die het belang erkennen van verpakken als activiteit binnen de gehele supply chain van verpakte producten. Het NVC lidmaatschap, de projecten, informatiediensten en de opleidingen stimuleren het continu verbeteren van het verpakken.

Informatie over De Gouden Noot kan worden gevonden op www.degoudennoot.nl.
Informatie over het Crowdfunding voor verpakkingsinnovatie project kan worden gevonden op http://www.nvc.nl/crowdfunding-for-packaging-innovation/.