NVC-debat toont weg gezamenlijke toekomst verpakkingsmaterialen

26 november 2015

De beste strategie in verpakken, zowel voor de gebruikers als voor de leveranciers van verpakkingen, richt zich op de synergiën in gebruik, productie en recycling van de verschillende verpakkingsmaterialen. Mogelijke conflicten moeten zo vroeg mogelijk worden geïdentificeerd en opgehelderd met een gezamenlijke toekomst voor de activiteit van het verpakken als doel. Verpakken in deze context is gedefinieerd als het tijdelijk integreren van een externe functie en een product om het gebruik van het product mogelijk te maken. Deze conclusie werd getrokken als resultaat van de Algemene Ledenvergadering van het NVC op 26 november 2015, waar tachtig internationale opinieleiders in verpakken bijeen waren om de toekomst van het verpakken in kaart te brengen.

Het NVC is opgericht in 1953, dus met deze Algemene Ledenvergadering vierde de vereniging, die inmiddels meer dan 550 lidbedrijven telt, haar 62-jarig bestaan. De bijeenkomst vond plaats in het Continium Discovery Center Kerkrade met aangrenzend het gloednieuwe Cube Design Museum en het geweldige Columbus Globe Theater.

De Huishoudelijke Vergadering begon om 14.00 uur en was alleen toegankelijk voor NVC-leden. Het Openbare Deel (aanvang 16.00 uur) stond in het teken van de toekomstige synergiën en mogelijke conflicten tussen de verschillende verpakkingsmaterialen. Waar en wanneer komen deze materialen met elkaar in aanraking en hoe optimaliseren we de synergie in hun toekomstige toepassingen? Hoe stellen we de aanvoer van veilige, verantwoord geproduceerde, materialen zeker, gebruik makend van de toekomstige recycling en vernieuwende productiemethodes? Deze vragen stonden centraal in het interactieve programma, dat bestond uit een aantal parellelsessies gevolgd door een plenair debat.

Het plenaire debat (foto: Lody van Berkel)

Alle deelnemers en alle andere NVC-leden ontvangen de presentaties en een link naar de video-impressie in januari 2016.

Volgend jaar vindt de NVC ALV plaats op 24 november in het Evoluon in Eindhoven. Deze bijeenkomst wordt gecombineerd met de feestelijke prijsuitreiking van Verpakkingswedstrijd De Gouden Noot 2016.