Goud in verpakkingsinnovatie voor IVD-doorbraak ACU-Drop® II

23 november 2018

De 29e editie van Verpakkingsinnovatiewedstrijd De Gouden Noot is gewonnen door ACU-Drop® II, een unieke, gepatenteerde verpakkingsvorm die een revolutie teweegbrengt in de kwaliteitscontrole in de In Vitro Diagnose (IVD) markt. Het innovatieve tweekamersysteem houdt verschillende fracties die uiteindelijk met elkaar moeten reageren gescheiden. Als de analyse uitgevoerd moet worden, drukt de gebruiker op een knop om de fracties te combineren. Even mengen met de geïntegreerde "statische roerder" en het monster is klaar voor gebruik, ofwel vanuit het ingebouwde druppelflesje, dan wel door het aankoppelen van een injectiespuit. ACU-Drop® II is een doorbraak in de kwaliteitscontrole met zijn gebruiksgemak, het overbodig maken van het pipetteren en het tegengaan van ongewenste matrix interacties - alles in één enkele verpakking.

Winnende bedrijvencombinatie Verhoeven Ontwerpburo en Eurotrol ontving de winnaarstrofee met daarin de bekende massief gouden walnoot tijdens de Prijsuitreiking op donderdagavond 22 november 2018 in de A’DAM Toren Amsterdam. De Prijsuitreiking werd gepresenteerd door Francesca Vanthielen.


(Foto: Jan Wilms)

De Zilveren Noot ging naar de Combo Excelsior®, een meermalig bruikbare container met vele nieuwe innovatieve functies. De toegepaste elementen (wanden, bodem, deksel) hebben een superieure sterkte/volumeverhouding, de zwevende scharnieren, ergonomische zijwandvergrendelingen en een zelf-vergrendelend deksel zorgen voor een eenvoudige en veilige bediening met minimaal risico van schade aan het product of voor de gebruiker. En dankzij de modulaire constructie kunnen alle afzonderlijke onderdelen gemakkelijk in het veld worden vervangen, waardoor de levensduur van het product nog verder wordt verlengd, aldus Zilver-winnaar Schoeller Allibert.

De Bronzen Noot was voor Arcwise, een gepatenteerd alternatief voor de productie van golfkarton. Het eindresultaat is een golfkarton dat gemakkelijk te buigen is, zodat zelfs "vloeiende" (niet geknikte) ronde vormen nu zonder problemen van golfkarton kunnen worden gemaakt. Het Arcwise golfkarton kan uitstekend worden gecombineerd met ronde vormen zoals flessen, buizen en blikken en om mooie ronde vormen in displays te realiseren. Ronde vormen zijn beduidend sterker dan vierkante vormen, het Arcwise golfkarton gebruikt minder materiaal en de consument waardeert ronde vormen positiever dan rechte hoeken, aldus het Brons winnende Brohl Wellpappe.

De Gouden Noot (eerste editie in 1958) is ’s werelds meest competitieve verpakkingsinnovatiewedstrijd. Met De Gouden Noot stimuleert het NVC Nederlands Verpakkingscentrum tweejaarlijks grensverleggende verpakkingsinnovaties wereldwijd. De Gouden Noot dankt zijn naam aan de unieke trofee met daarin een massief gouden walnoot, symbool van een ‘holistisch’ innovatieve verpakking.

De eerste juryronde van deze 29e editie, met alle ingezonden verpakkingen fysiek aanwezig voor beoordeling door de voltallige jury, vond plaats op 28 en 29 juni 2018. Aan het eind van deze twee dagen selecteerde de jury op basis van consensus de tien Finalisten. Deze werden vervolgens op internet gepubliceerd. In de tweede ronde, op 17 oktober 2018, verdedigde ieder van deze tien Finalisten zijn/haar inzending ten overstaan van de voltallige jury.

Juryvoorzitter prof.dr.ir. Renee Wever over de inzenders, de tien finalisten en de uiteindelijke winnaar van het Goud: “Het is ongelooflijk inspirerend te ervaren hoeveel creativiteit en innovatiekracht er is bij alle inzendingen en natuurlijk vooral bij de tien finalisten die we na onze eerste beoordelingsronde - die twee volle dagen duurde om af te ronden - hebben gekozen. Elke inzending had een verrassend aspect, elk met een eigen 'invalshoek' om een probleem op te lossen of een kans te grijpen.
En dan is er nog de geest van innovatie die we allemaal ervaren hebben. Alle tien finalisten werden ondervraagd na hun presentatie aan ons in de tweede juryronde, die een volledige dag in beslag nam (en waar de winnaarstrofee met de massief gouden walnoot binnen handbereik stond). Gevraagd naar hun favoriete woord om hun ‘hard work’ te karakteriseren waarmee ze innovatie hadden gerealiseerd, antwoordde de overgrote meerderheid van hen met het woord ‘Fun’!
Dan over de geweldige juryleden, allen actief op het gebied van verpakkingen maar in achtergrond variërend van een PhD in kwantumfysica tot marketing in de e-commerce. Samen zijn we erin geslaagd om in goede sfeer, op tijd en vooral ook in consensus tot ons uiteindelijke oordeel te komen. Ik kijk met enthousiasme uit naar de volgende editie!”

De winnaars van Goud, Zilver en Brons alsmede de overige zeven Finalisten van de 29e editie De Gouden Noot zijn te zien op de Creative Lounge op verpakkingsbeurs ALL4PACK in Parijs van 26-29 november 2018.

Het einde van deze Prijsuitreiking was de start van de 30e editie van De Gouden Noot. De tien finalisten van deze 30e editie zullen onder andere te zien op de NVC-stand op de interpack2020 in Düsseldorf, Duitsland (Noordingang ENB/03) en op de NVC-website na de eerste juryronde. De Prijsuitreiking van de 30e editie De Gouden Noot is 8 oktober 2020, wederom in de A’DAM Toren Amsterdam. Kijk voor alle informatie op www.degoudennoot.nl.

Meer informatie
Hoge-resolutie foto’s op aanvraag via info@nvc.nl.
Meer informatie over Verpakkingsinnovatiewedstrijd De Gouden Noot: Ger Standhardt.