Wetgeving non-food – september 2021

05 oktober 2021

Gevaarlijke stoffen - wet- en regelgeving
FPF meldt dat de OESO een rapport (14,4 MB) heeft gepubliceerd waarin de terminologie voor PFAS wordt herzien. Albanië: SGS meldt dat de Kandidatenlijst van SVHCs (in het Albanees) is gepubliceerd. De wet wordt van kracht op 13 april 2022. EU: De EC heeft opdracht gegeven voor een studie om informatie te verzamelen voor een effectbeoordeling over het bijwerken van de REACH-bijlagen om er gegevensvereisten over hormoonontregelaars (EDCs) in op te nemen. De input zal de EC helpen inzicht te krijgen in de mogelijke gevolgen van twee voorgestelde opties voor de invoering van standaardinformatievereisten voor EDCs in de REACH-bijlagen VII-X. De deadline voor commentaar is 8 oktober 2021. Intertek heeft een whitepaper gepubliceerd over nanodeeltjes onder REACH die u kunt downloaden na het invullen van uw gegevens. De indiening van het Annex XV restriction report on BPA door Duitsland is uitgesteld van 1 oktober 2021 tot 8 april 2022. In juli 2021 hebben Duitsland, Zweden Denemarken en Noorwegen een voorstel voor een EU PFAS verbod officieel aangemeld bij ECHA. De openbare raadpleging is nu verlengd tot 17 oktober 2021. ECHA meldt dat de databank van SVHCs in producten SCIP nu voor iedereen toegankelijk is. Met deze lancering wil ECHA consumenten in staat stellen om beter geïnformeerde aankoopkeuzes te maken en afvalbeheerders helpen het hergebruik van artikelen en de recycling van materialen verder te ontwikkelen. VS: EPA heeft 36 chemische stoffen toegevoegd aan de Safer Chemical Ingredients List SCIL. De Massachusetts Administrative Council van de Toxics Use Reduction Act (TURA) heeft unaniem gestemd om de categorie PFAS Not Otherwise Listed (PFAS NOL) toe te voegen aan de TURA list of Toxics or Hazardous Substances (119 kB).

Geneesmiddelen
CD&V dient in België een wetsvoorstel in om antibiotica, benzodiazepines en opioïden voortaan per eenheid voor te schrijven. Door de grote verpakkingen blijven er vaak geneesmiddelen over en dit verhoogt het risico op overmatige zelfmedicatie.
In een recent persbericht roept ISMP fabrikanten op om te stoppen met het printen van barcodes over ronde oppervlakken bij medicijnen.

Tabak – wet- en regelgeving
Denemarken heeft ontwerpwetgeving naar de EC gestuurd waarin staat dat een pakje sigaretten in de toekomst precies 20 items zal bevatten. NVWA gaat vanaf 1 oktober 2021 bij verkooppunten controleren of alle sigaretten en shag in neutrale verpakkingen worden verkocht. Eventuele oude voorraad mag dan niet meer worden verkocht. Een paper (1,08 MB) gepubliceerd in JAMA Network Open door UC San Diego, toont aan dat grafische waarschuwing etiketten de gebruiker effectief herinneren aan de negatieve gezondheidsgevolgen van roken.

Datum toepassing UK Conformity Assessed (UKCA)-markering uitgesteld
De regering heeft aangekondigd dat de deadline voor het aanbrengen van de UK Conformity Assessed (UKCA) markering met een jaar wordt verlengd tot 1 januari 2023. Deze markering vervangt de productveiligheidsmarkering die EU-leden gebruiken, zoals de CE-markering.

Onderzoek
In juli 2021 organiseerden IPEN en Commonweal's Biomonitoring Resource Center een webinar over hoe giftige chemicaliën in plastics menselijke vruchtbaarheid en gezondheid bedreigen.
Erasmus MC-onderzoek (701 kB) gepubliceerd in Environment International, suggereert dat blootstelling aan ftalaten het schildklierstelsel tijdens zwangerschap kan verstoren. Nanjing University onderzoekers hebben ontdekt dat microplastics reproductietoxiciteit induceren bij mannelijke muizen. Een preprint over de studie is in beraad bij Particle and Fibre Toxicology.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.