Wetgeving non-food – juni 2021

28 juni 2021

EU: REACH en CLP
SGS meldt dat de EC in mei 2021 Verordening (EU) 2021/849 heeft gepubliceerd, de 17e Aanpassing aan de Technische en Wetenschappelijke Vooruitgang (ATP-17) van de CLP-verordening. Er zijn 22 nieuwe vermeldingen toegevoegd aan bijlage VI, 41 zijn herzien en 1 is verwijderd. Ingangsdatum van de ATP is 17 december 2022.
Volgens een nieuw rapport (4,54 MB) van ECHA worden EU werknemers, consumenten en het milieu beter beschermd tegen schadelijke chemische stoffen dankzij REACH en CLP. Maar ondanks de vooruitgang zijn er veranderingen nodig om ze doeltreffender te laten werken.

PFAS en andere chemicaliën
EPA heeft beleidswijzigingen aangekondigd ter voorkoming van onveilige nieuwe PFAS in de VS. SGS meldt dat VS Vermont maatregelen heeft goedgekeurd voor PFAS en andere chemicaliën in bepaalde consumentenproducten. De Japanse regering heeft besloten PFOA en/of zouten daarvan aan te merken als Class I Specified Chemical Substances krachtens de Act on the Evaluation of Chemical Substances and Regulation of Their Manufacture, Etc. Een recent rapport (4,18 MB) van Chemical Watch bevat artikelen over recente ontwikkelingen in regelgeving over de hele wereld met betrekking tot PFAS.
Mensen in Nederland krijgen te veel PFAS binnen via voedsel en drinkwater. Dit blijkt uit recent onderzoek (625 kB) van het RIVM. Het RIVM adviseert de overheid ervoor te zorgen dat mensen minder in contact komen met PFAS. FPF meldt dat van de Indiana University onderzoekers PFAS aantroffen in 100% van de monsters moedermelk die zij onderzochten. Een artikel (abstract) over het onderzoek is gepubliceerd in Environmental Science and Technology.
FPF meldt ook dat ETH Zürich onderzoekers de belangrijkste oorzaken van het verlies van chemicaliën gedurende de levenscyclus van een chemische stof hebben geanalyseerd en suggesties geven om dat verlies tegen te gaan. Een artikel (3 MB) over het onderzoek is gepubliceerd in ACS Sustainable Chemistry and Engineering.

Rookwaren
De EC heeft een rapport over de tabaksproductenrichtlijn gepubliceerd, vijf jaar nadat deze van toepassing werd. Dankzij de richtlijn is het aantal rokers en het tabaksgebruik gestaag gedaald. Meer inspanningen zijn echter nodig. De US FDA heeft de ingangsdatum van de regelgeving voor vereiste waarschuwingen voor sigarettenpakjes uitgesteld tot 13 juli 2022.

Farmaceutische aangelegenheden
De EC heeft Q&A gepubliceerd over het toepassen van de MDR.
Uit inspecties van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) blijkt dat bij corona testlocaties in Nederland de afvoer van mogelijk besmettelijk afval sterk is verbeterd. Het verpakken van testmateriaal blijkt nog niet altijd goed.
In een artikel (1,48 MB), gepubliceerd in Environmental Chemistry Letters, geven onderzoekers van het Indian Institute of Technology Roorkee een overzicht van verpakkingen voor de distributie en opslag van COVID-19-vaccins.

Gebruik van gerecyclede materialen in cosmeticaverpakkingen
Fraunhofer IVV heeft een nieuwe richtsnoer (504 kB) gepubliceerd over het gebruik van gerecyclede materialen in cosmeticaverpakkingen.

Microplastics
Uit een literatuuronderzoek (885 kB) van het RIVM blijkt dat de lucht in huis lage concentraties microplastics bevat. Het is nog onbekend of dit schadelijk is voor de gezondheid.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.