Wetgeving food en voedselveiligheid – september 2021

05 oktober 2021

Wet- en regelgeving in de EU
BfR heeft de 5e editie van de EU Food Safety Almanac (5,74 MB) in het Engels gepubliceerd. Het boek geeft een overzicht van de voedselveiligheidsinstituties in Europa. Een EDQM-publicatie dat u kunt downloaden na het invullen van uw gegevens geeft methoden voor de bepaling van stoffen die migreren van drukinkten naar voedsel of simulanten. De EC heeft het jaarverslag 2020 (9,79 MB) van het EU-netwerk voor voedselfraude gepubliceerd. Foutieve etikettering kwam het vaakste voor met 37% van het totaal van de in het systeem gerapporteerde overtredingen. De EC heeft ook zijn jaarverslag 2020 (4,12 MB) gepubliceerd over het systeem voor snelle waarschuwingen voor levensmiddelen en diervoeders (RASFF). Net als in voorgaande jaren had slechts een klein percentage van de notificaties betrekking op FCMs (3%). België: Uit onderzoek (1,02 MB) van de FOD Economie blijkt dat iets meer dan de helft van de gecontroleerde loten voldeed aan de eisen van de hoeveelheidsaanduiding van voorverpakte voedingswaren. Italië: Conceptregelgeving over het minimumpercentage aan nieuwe PET in gerecyclede PET-flessen is naar de EC gestuurd.

Wet- en regelgeving buiten de EU
China: Keller and Heckman meldt dat de regering dat de regering om commentaar vraagt voor elf FCMs. Japan: FPF meldt dat de Japanse regering een herziene versie van de positieve lijst van stoffen voor gebruik in FCMs heeft gepubliceerd. Peru: SGS meldt dat Peru een openbare raadpleging is gestart over een voorstel om BPA te verbieden in vernissen en coatings die worden gebruikt in FCMs voor baby's en jonge kinderen. VS: FPF meldt dat de FDA 13 nieuwe stoffen aan de Inventory of Effective Food Contact Substances (FCS) Notifications heeft toegevoegd. De FDA heeft ook de resultaten (245 kB) bekendgemaakt van het eerste onderzoek naar PFAS in nationaal gedistribueerde verwerkte voedingsmiddelen: 164 van de 167 geteste voedingsmiddelen bevatten geen detecteerbare hoeveelheden PFAS. Senator Jeff Irwin meldt dat er in Michigan wetgeving is ingediend om PFAS, BPA en ftalaten in voedselverpakkingen te verbieden.

Onderzoek naar verpakkingen en voedselveiligheid
In een artikel (2,24 MB), gepubliceerd in Environmental Science and Pollution Research, geven onderzoekers van de Beijing Technology and Business University een overzicht van recente ontwikkelingen op het gebied van milieubescherming en voedselveiligheid. In een artikel (1 MB) gepubliceerd in het International Journal of Food Science, geven Tribhuvan University onderzoekers een overzicht van de huidige trends op het gebied van voedselveiligheid, -analyse en -verpakkingen. In een artikel (418 kB), gepubliceerd in Chemosphere, bestuderen onderzoekers van de University of Natural Resources and Life Sciences Vienna BPA en alternatieven voor BPA in thermisch papier en de migratie ervan uit herbruikbare plastic flessen. In een artikel (1,46 MB), gepubliceerd in Environmental Science and Technology, bestuderen onderzoekers van Goethe University de toxicologische en chemische profielen van 24 alledaagse plastic producten van acht polymeertypes die migreren naar water.

Onderzoek naar het informeren van consumenten
In een literatuuroverzicht (686 kB) gepubliceerd in het Journal of Functional Foods over het overbrengen van informatie via voedselverpakkingen, vergelijken Technische Universiteit Delft onderzoekers de wetgeving met de perceptie van de consument.
In een review (805 kB), gepubliceerd in Food Quality and Preference, kijken Universidad de la República onderzoekers naar de rol van verpakkingen op het voedingspatroon van kinderen. De resultaten suggereren dat uitgebreide verpakkingsvoorschriften nodig zijn om de gezondheid te beschermen en gezondere eetgewoonten vanaf jonge leeftijd te stimuleren.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.