Wetgeving food en voedselveiligheid – oktober 2021

02 november 2021

Voedselcontactmaterialen (FCMs) – wet- en regelgeving
India: SGS meldt dat de regering een kennisgeving (1,22 MB) heeft gepubliceerd om de Food Safety and Standards (Packaging) Regulations 2018 te wijzigen, waardoor het aantal FCM plastics met een specifieke migratielimiet wordt uitgebreid van zeven naar negen.
Ierland: De milieu-liefdadigheidsinstelling VOICE roept op tot een onmiddellijk verbod op de productie of het gebruik van PFAS in FCMs op de Ierse markt. In een studie (4,37 MB) op basis van chemische analyses meldt VOICE dat er PFAS voorkomen in algemeen verkrijgbare FCMs.
Zuid-Korea: FPF meldt dat de regering haar jaarlijkse Ministry of Food and Drug Safety White Paper heeft gepubliceerd en de normen en specificaties (in het Koreaans) voor verpakkingen heeft geactualiseerd, waarbij wordt verduidelijkt dat gerecycleerd PET als bronmateriaal mag worden gebruikt.
NL: NVWA heeft een nieuwe versie gepubliceerd van infoblad 85, het ‘Interpretatiedocument NVWA m.b.t. Verordening (EG) nr. 2073/2005 inzake microbiologische criteria voor levensmiddelen’.
VS: De Californische regering meldt de ondertekening van wetsvoorstel AB 1200, dat vanaf 1 januari 2023 verbiedt dat bepaalde levensmiddelenverpakkingen opzettelijk toegevoegde PFAS bevatten.

FPF jaarlijkse workshop over FCMs
Op 6-8 oktober 2021 hield het Food Packaging Forum (FPF) zijn 9e jaarlijkse workshop met als thema “Different perspectives on food contact materials: Working together to make FCMs safer.” Samenvattende artikelen en de dia’s en video-opnames van de meeste presentaties zijn openbaar toegankelijk.

Sterfgevallen in verband gebracht met blootstelling aan ftalaten
Uit een nieuwe studie van NYU Langone blijkt dat dagelijkse blootstelling aan ftalaten, die worden gebruikt bij de vervaardiging van plastic voedselverpakkingen en veel cosmetica, kan leiden tot ruwweg 100.000 vroegtijdige sterfgevallen onder oudere Amerikanen per jaar. Een artikel (abstract) over het onderzoek is gepubliceerd in Environmental Pollution.

Labelling en etikettering
EU: Onderzoek (2,23 MB) van BEUC en 10 leden waaronder de Consumentenbond toont dat het huidige systeem van zelfregulering door de industrie van kindermarketing van ongezond eten niet werkt.
VK: FSA meldt dat de nieuwe allergenenetiketteringswet, ook bekend als Natasha's Law, op 1 oktober 2021 in werking is getreden. De wet verplicht bedrijven om alle levensmiddelen die zijn voorverpakt voor directe verkoop te etiketteren met een volledige lijst van ingrediënten, met de 14 belangrijkste allergenen uitgelicht in de lijst.
Een nieuwe systematische review en meta-analyse, geleid door onderzoekers van Action on Salt and Sugar aan de Queen Mary University of London, ondersteunt de roep om verplichte front-of-pack nutrilabelling om consumenten te sturen in de richting van gezondere opties. De review (3,19 MB) is gepubliceerd in het PLOS Medicine Journal.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.