Wetgeving food en voedselveiligheid – november 2021

03 december 2021

Voedselcontactmaterialen (FCMs) – wet- en regelgeving
China: Keller and Heckman meldt dat de regering commentaar vraagt voor tien FCMs. Keller and Heckman meldt ook dat de regering een aantal normontwerpen (GB-normen) voor FCMs heeft gepubliceerd voor commentaar.
EU: EFSA is raadplegingen gestart over haar ontwerpadvies over de identificatie en prioritering voor risicobeoordeling van weekmakers zoals ftalaten die in FCMs worden gebruikt en over haar ontwerpprotocol voor de beoordeling van de blootstelling van die stoffen die als prioritair worden aangemerkt. De termijn voor het indienen van commentaar is 16 december 2021.
India: FPF meldt dat de Plastic Waste Management Rules zijn gewijzigd (1,24 MB) om gerecycleerd plastic in FCMs toe te staan zolang voldaan wordt aan de normen van de Food Safety and Standards Act van 2006. De regering heeft ook reserveringsnormen goedgekeurd voor het jutejaar 2021 -22 waardoor het verplicht wordt alle voedselgranen en 20% van de suiker in jutezakken te verpakken.
Mercosur: Mercosur heeft onlangs drie resoluties gepubliceerd die bestaande resoluties met betrekking tot FCMs wijzigen. U kunt meer lezen in een artikel van Keller and Heckman.
VS: FPF meldt dat de FDA in augustus en september 2021 negen nieuwe stoffen aan de Inventory of Effective Food Contact Substances (FCS) Notifications heeft toegevoegd. In oktober 2021 zijn nog eens vijf stoffen toegevoegd, aldus Keller and Heckman.

Verpakking, labelling en etikettering
EU: Het Europees Parlement heeft een resolutie aangenomen over de “van boer tot bord”-strategie. Een van de EP-aanbevelingen is wetenschappelijk onderbouwde EU-aanbevelingen voor gezonde eetgewoonten, waaronder een verplicht EU front-of-pack nutrilabel.
VS: De regering van Connecticut waarschuwt consumenten voor de gevaren van cannabisproducten en hennepderivaten in verpakkingen die eruit zien als bekende verpakte snacks en snoepgoed.
Gezondheidsclaims zijn zinnen op de verpakkingen van voedingsproducten om de voedingswaarde en de voordelen van de voeding te claimen. Consumenten in verschillende Europese contexten hebben vaak moeite gezondheidsclaims te begrijpen, wat leidt tot meer verwarring over en minder vertrouwen in het voedsel dat ze kopen. Met het oog op dit probleem heeft de Universiteit van Reading een toolkit ontwikkeld om de communicatie van gezondheidsclaims voor consumenten te verbeteren. In november 2021 is een paper (3,96 MB) over de toolkit gepubliceerd.

Ftalaten en PFAS in fastfoodverpakkingen
Onderzoekers van George Washington University hebben ftalaten en andere weekmakers aangetroffen in populaire maaltijden die in Amerikaanse fastfoodrestaurants worden gekocht. Ftalaten en vervangende weekmakers kunnen uit plastic in het voedsel migreren. Een van de bronnen is de verpakking die gebruikt wordt om fastfoodmaaltijden in te verpakken. Een artikel (7,24 MB) over het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology.
In een nieuwe studie (3,16 MB), gepubliceerd in Trends in Food Science & Technology, roepen Iowa State University onderzoekers op tot nieuwe en betere manieren om de veelvoorkomende chemicaliën PFAS in vetbestendige voedselverpakkingen op te sporen en te beperken.

Oligomeermigratie van biopolymeren naar levensmiddelsimulanten
In een artikel (1,6 MB) gepubliceerd in Analytical and Bioanalytical Chemistry, vergelijken onderzoekers van de University of Zaragoza verschillende analytische technieken om oligomeer-migratie van biopolymeren naar levensmiddelsimulanten te analyseren.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.