Wetgeving food en voedselveiligheid – mei 2024

04 juni 2024

Voedselcontactmaterialen (FCMs) – wet- en regelgeving
Brazilië
: SGS meldt dat de regering Mercosur/GMC/RES. 48/2023 inzake metalen FCMs in nationale wetgeving heeft omgezet en twee ontwerpvoorstellen heeft gepubliceerd om de positieve lijsten voor bepaalde plastic FCMs te herzien.
China: Keller and Heckman meldt dat de CFSA commentaar vraagt over een nieuwe additief, een nieuwe hars en een uitgebreider gebruik van vier additieven en een hars voor FCMs.
Turkije: SGS meldt dat de regering de verordening voor kunststoffen die met levensmiddelen in contact komen heeft gewijzigd om deze in overeenstemming te brengen met de EU-regels in Verordening (EU) nr. 10/2011. De bepalingen zijn van toepassing vanaf 1 januari 2026.
VS: Keller and Heckman meldt dat de FDA vier nieuwe stoffen aan de Inventory of Effective Food Contact Substances (FCS) Notifications heeft toegevoegd.
Maine: De overheid meldt de definitieve goedkeuring van regelgeving dat PFAS in bepaalde voedselverpakkingen verbiedt. Het betreft negen soorten verpakkingen die bedoeld zijn voor korte-termijnopslag of om vers bereid voedsel in te bewaren en die voor een aanzienlijk deel bestaan uit papier, karton of andere materialen die oorspronkelijk afkomstig zijn van plantenvezels.

Claims, labelen en etikettering
EU
: Op 29 april 2024 heeft de Raad de herziene "ontbijtrichtlijnen" (546 kB) goedgekeurd, een reeks richtlijnen die regels vastleggen voor de samenstelling, verkoopbenaming, etikettering en presentatie van honing, vruchtensappen, vruchtenjam en gedehydrateerde melk.
FPF doet verslag van de bijeenkomst van EC DG Sante op 6 en 7 mei 2024 waar de status van de herziening van de FCM-verordening en het verbod op het gebruik van bisfenol A (BPA) en andere gevaarlijke bisfenolen in FCMs werd gepresenteerd.
VK: De regering heeft een beleidsdocument gepubliceerd waarin een gemeenschappelijke aanpak wordt uiteengezet voor het communiceren van de milieueffecten van voedsel- en drankproducten en -bedrijven, onder andere door standaardisatie van eco-labelling.

Onderzoek naar FCMs
Onderzoekers van McMaster University hebben een reeks testen ontwikkeld waarmee voedselverpakkingen kunnen aangeven of hun inhoud besmet is. Hoewel de tests slechts een paar cent per verpakking zouden kosten, zijn voedselproducenten terughoudend omdat de kosten uiteindelijk bij de consument terechtkomen. De onderzoekers zijn nu bezig producenten en regelgevende instanties samen te brengen om hun uitvindingen commercieel te krijgen.
FPF doet verslag van onderzoek waarin meer dan vijftig studies naar hormoonverstorende chemicaliën (EDCs) die van verpakkingen naar dranken migreren zijn geëvalueerd. Fariba Abbasi van Bushehr University of Medical Sciences en coauteurs ontdekten dat ftalaten het meest gedetecteerd werden in dranken in polymeerfilms, terwijl BPA het meest gemeten werd in dranken in blik.
FPF doet ook verslag van een onderzoek onder leiding van de Sapienza Universiteit van Rome naar de algehele concentratie in en migratie van PFAS en organofosfaatesters (OPEs) van bio-based verpakkingen. De onderzoekers kochten in Italië eenmalige verpakkingen gemaakt van suikerrietbagasse of cellulosehoutpulp met het label “natuurlijk”, “composteerbaar” of “biodegradeerbaar”. In totaal richtten ze zich op twaalf OPEs en 22 PFAS in twee soorten kommen, een bord, een beker en drie soorten bakpapier. Ze vonden de hoogste totale concentraties van zowel PFAS als OPEs in het bakpapier.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.