Wetgeving food en voedselveiligheid – mei 2021

01 juni 2021

Voedselveiligheid en voedselcontactmaterialen (FCMs) – wet- en regelgeving
EU: EFSA heeft vier nieuwe rapporten gepubliceerd met een grote hoeveelheid technische informatie en beste handelswijzen om een toekomstig EU-breed algemeen plan voor risicocommunicatie op het gebied van voedselveiligheid te helpen vormgeven. China: Keller and Heckman meldt dat de regering om commentaar vraagt voor vijf FCMs. Tanzania: FPF meldt de publicatie van normontwerpen (677 kB) met grenswaarden voor zware metalen en totaal aromatische aminen in FCMs. Ook is een positieve lijst (1,11 MB) bij de WTO aangemeld (75 kB) voor kleurstoffen die in plastic FCMs mogen worden gebruikt. De planning is dat beide normen in juli 2021 worden goedgekeurd en in januari 2022 van kracht worden. Thailand: FPF meldt dat ontwerpvoorschriften (in het Thais, 5,02 MB) voor chemicaliën in papieren FCMs zijn gepubliceerd. VS: Keller and Heckman meldt dat de FDA 8 nieuwe stoffen aan de Inventory of Effective Food Contact Substances (FCS) Notifications heeft toegevoegd. NRDC meldt dat de California Assembly Bill 1200 heeft aangenomen, die het gebruik van PFAS verbiedt in voedselverpakkingen gemaakt van plantaardige vezels.

Etiketteren en labelen in de EU en de VS
EU: EFSA heeft een leidraad gepubliceerd om voedselleveranciers te helpen beslissen welke informatie ze consumenten moeten geven over de bewaring en de uiterste consumptiedatum.
In een briefing (808 kB) roept het Europees Parlement de EC op het caloriegehalte en een gezondheidswaarschuwing op de etiketten van alcoholische dranken te overwegen.
Duitsland heeft de EC verzocht (103 kB) de mogelijkheden te onderzoeken voor EU-regelgeving om informatie over houderijsystemen van leghennen op producten te zetten waarin eieren zijn verwerkt.
VS: In het kader van de Nutrition Innovation Strategy (NIS) heeft de FDA een procedural notice gepubliceerd over voorlopig consumentenonderzoek naar het gebruik van symbolen op etiketten van voedingsproducten. Het uiteindelijke symbool zou later kunnen worden gebruikt om de voedingswaardeclaim "gezond" over te brengen.
FARE meldt dat president Biden de Food Allergy Safety, Treatment, Education and Research (FASTER) Act of 2021 heeft ondertekend. Deze schrijft voor dat sesam vanaf 1 januari 2023 op het etiket van verpakte voedingsmiddelen moet worden vermeld en dat onderzoek naar voedselallergieën meer prioriteit krijgt van de federale overheid.

Onderzoek
Environment Health News meldt dat onderzoekers van University of Florida's College of Veterinary Medicine 38 merken biodegradeerbare rietjes hebben getest en 21 verschillende PFAS-chemicaliën hebben gevonden. 36 van de merken bevatten detecteerbare PFAS. Een artikel (abstract) over het onderzoek is gepubliceerd in Chemosphere.
FPF meldt dat FDA-onderzoekers een literatuuronderzoek hebben verricht naar de migratie van stoffen uit verpakkingsmaterialen in droge levensmiddelen. Een artikel (abstract) over het onderzoek is gepubliceerd in Food Additives & Contaminants: Part A.
Aarhus University onderzoekers hebben een eenvoudige en snelle methode ontwikkeld voor de gelijktijdige vaststelling van 75 plastic FCMs in vloeibare levensmiddelsimulanten, bij hoeveelheden van enkele nanogrammen/gram. Een artikel (705 kB) is gepubliceerd in Food Chemistry. In een artikel (3,88 MB) gepubliceerd in het Journal of Stored Products Research, bestudeerden wetenschappers van de West Pomeranian University of Technology de aanwezigheid van polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAKs) in voedingsproducten die in plastic zijn verpakt. Zij ontdekten dat de hoeveelheid PAKs in oliën en water op doeltreffende wijze kan worden verminderd met verpakkingen van PET, HDPE en LDPE. De meest efficiënte bleek de LDPE-verpakking te zijn.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.