Wetgeving food en voedselveiligheid – maart 2024

09 april 2024

Voedselcontactmaterialen (FCMs) – wet- en regelgeving
EU
: De EC is een raadpleging gestart over een voorgestelde verordening om de kwaliteitscontrole onder Verordening (EU) nr. 10/2011 voor plastic FCMs te verbeteren. De feedbackperiode sluit op 10 april 2024.
De herziening van FCM-kaderverordening (EG) nr. 1935/2004 is uitgesteld. Volgens het EP zou de EC haar voorstel in het tweede kwartaal van 2023 bekendmaken. Het wordt echter niet genoemd in de voorlopige agenda voor de komende EC-vergaderingen, noch in het werkprogramma voor 2024. Het blijft onzeker wanneer dit voorstel zal worden ingebracht.
Op 10 oktober 2022 is verordening (EU) 2022/1616 voor FCMs van gerecycled plastic in werking getreden. Als onderdeel van de verordening heeft EFSA een conceptleidraad gepubliceerd voor post-consumer mechanische PET-recycleprocessen. Meer informatie is te vinden in de proceedings van een recent EFSA-webinar. Oekraïne: SGS meldt dat de regering regelgeving voor plastic FCMs heeft goedgekeurd. Het besluit is van toepassing vanaf 19 november 2025. VS: De FDA heeft haar lijst met geselecteerde chemische stoffen die momenteel worden beoordeeld bijgewerkt voor meer inzicht in de status van de beoordelingen na het in de handel brengen ervan in de voedselvoorziening. De lijst bevat ook FCMs. De FDA meldt ook dat vetbestendige materialen die PFAS bevatten voor gebruik in voedselverpakkingen niet langer worden verkocht in de VS. Dit betekent dat de belangrijkste bron van blootstelling aan PFAS via de voeding uit verpakkingen zoals fastfoodverpakkingen, zakken voor magnetronpopcorn en zakken voor diervoeding wordt geëlimineerd.

Claims, labelen en etikettering
Frankrijk
: De regering heeft regelgeving (in het Frans) gepubliceerd dat het gebruik van vleesbenamingen voor plantaardige producten aan banden legt. Het gebruik van woorden zoals "entrecôte," "filet" en "ham" wordt voor deze producten verboden. NL: Per 1 januari 2024 geldt een nieuw allergenenbeleid waarmee de regels voor waarschuwingen voor de mogelijk onbedoelde aanwezigheid van allergenen (bijv. “kan sporen bevatten van…”) zijn aangescherpt. Het nieuwe beleid is gebaseerd op adviezen van de WHO en de FAO. Onderzoek van TNO en UMC Utrecht vormde de basis voor deze wetenschappelijke adviezen. VK: De regering is een raadpleging gestart over plannen om consumenten meer informatie te geven over hoe en waar hun voedsel is geproduceerd en ervoor te zorgen dat de producten van Britse boeren de erkenning krijgen die ze verdienen. VS: Het USDA heeft voorschriften gepubliceerd om de vrijwillige vermelding "Product of USA" of "Made in the USA" beter af te stemmen op wat de consument denkt dat het betekent. Volgens de voorschriften mag de claim alleen worden gebruikt op vlees-, pluimvee- en eierproducten die afkomstig zijn van dieren die in de VS zijn geboren, gehouden, geslacht en verwerkt.
Keller and Heckman meldt dat de FDA drie nieuwe stoffen aan de Inventory of Effective Food Contact Substances (FCS) Notifications heeft toegevoegd.

Onderzoek naar FCMs
Cornell-onderzoekers hebben meer bacteriën gevonden in melk in kartonnen portieverpakkingen dan in melk verpakt in grotere verpakkingen uit dezelfde fabrieken. Ze denken dat de vulmachines hieraan kunnen hebben bijgedragen.
Dagelijkse blootstelling aan chemische stoffen die worden gebruikt bij de productie van plastic voedselverpakkingen en veel cosmetica kan in verband worden gebracht met bijna 56.600 vroeggeboorten in de VS in 2018, zo blijkt uit een onderzoek van NYU.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.