Wetgeving food en voedselveiligheid – maart 2021

30 maart 2021

EU-regelgeving
FPF meldt dat ECHA een persbericht heeft gepubliceerd waarin staat dat hun Comité voor biociden (BPC) de goedkeuring van vier zilverstoffen voor toepassingen in FCMs niet steunt. FPF meldt ook dat de Benelux-landen in een gezamenlijke brief (460 kB) eisen dat bamboe-melamine kunststof producten die niet voldoen aan artikel 5 van Verordening (EG) nr. 10/2011 van de EU-markt worden gehaald. WUR wordt onderdeel van het nieuwe FoodSafety4EU-platform voor het verbeteren van de samenwerking op het gebied van voedselveiligheid. Een aantal Europarlementariërs heeft een brief (188 kB) aan de EC gestuurd over het misleidende gebruik van de term "natuurlijk" op voedingsmiddelen. Letland: Ontwerpregelgeving met vereisten voor aanvullende etikettering van zuivelproducten is naar de EC gestuurd. NL: NVWA heeft een Advies (306 kB) van BuRO gepubliceerd over de gezondheidsrisico's van bamboe bekers.

VS regelgeving
FPF meldt de FDA 18 nieuwe stoffen aan de Inventory of Effective Food Contact Substances (FCS) Notifications heeft toegevoegd. De FDA stelt aanvullende eisen voor inzake het bijhouden van gegevens voor traceerbaarheid. Maine: De regering heeft een ontwerpverslag gepubliceerd waarin wordt vastgesteld welke chemische stoffen die met levensmiddelen in aanraking komen, zeer zorgwekkend zijn. Washington: De regering heeft een rapport gepubliceerd waarin niet-PFAS-alternatieven worden geïdentificeerd voor vier soorten voedselverpakkingen, waaronder wikkels en pizzadozen. De bevindingen vormen het begin van een tweejarig tijdschema om PFAS in deze verpakkingen vanaf begin 2023 aan banden te leggen.

China regelgeving voedselcontactmaterialen (FCMs)
Keller and Heckman meldt dat de regering heeft ingestemd met twee nieuwe FCMs, één nieuwe hars en een uitgebreider gebruik van drie FCMs.

Zeldzame metalen gebruikt in elektrische apparatuur gevonden in voedselverpakking
Sommige van de zeldzaamste metalen op aarde - die worden gebruikt bij de fabricage van smartphones en andere elektrische apparatuur - worden steeds vaker aangetroffen in alledaagse consumentenplastics, zo blijkt uit nieuw University of Plymouth onderzoek. Een of meer van deze metalen werd aangetroffen in 24 van de 31 geteste producten, waaronder artikelen waarvoor ongereguleerde recycling verboden is, zoals eenmalige verpakkingen voor levensmiddelen. Een artikel (abstract) over het onderzoek is gepubliceerd in Science of The Total Environment.

Ftalaten in plastic voedselverpakkingen
Onderzoekers van de Universidade da Madeira bestudeerden de aanwezigheid van ftalaten in plastic levensmiddelenverpakkingen. Zij constateerden dat DIBP het meest prominente ftalaat was dat in alle monsters werd aangetroffen. Een artikel (632 kB) over het onderzoek is gepubliceerd in Applied Sciences.

Migratiegedrag van digitale inktsystemen
Duomedia meldt dat Xeikon een white paper heeft gepubliceerd over het migratiegedrag van digitale inktsystemen. De paper geeft onder meer een beknopt overzicht van de belangrijkste regelgeving. U kunt de white paper downloaden na het invullen van uw gegevens.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.