Wetgeving food en voedselveiligheid – juni 2021

28 juni 2021

Wet- en regelgeving
EU: Het European Directorate for the Quality of Medicines & HealthCare (EDQM) heeft een technische gids gepubliceerd over papier en karton dat wordt gebruikt in FCMs. De publicatie kan na registratie worden gedownload. Brazilië: De overheid heeft de eisen voor FCMs herzien (in het Portugees). U leest meer in een SGS-artikel. NL: Staatssecretaris Blokhuis heeft een brief naar de Tweede Kamer gestuurd over een gezonde voedselomgeving. Hierin stelt hij dat zijn ambitie om Nutri-Score medio 2021 te introduceren niet haalbaar is en dat de eerste helft van 2022 nu het streven is. Hij stuurde ook de monitor Kindermarketing 2020 (4,22 MB) en het verslag van een expertsessie (4,89 MB) over mogelijke maatregelen om aanbiedingen en marketing voor ongezonde producten te beperken. De Consumentenbond pleit voor richtlijnen om misleiding en onduidelijkheid tegen te gaan. Er zouden heldere regels moeten komen voor het gebruik van de termen ‘natuurlijk’ en ‘puur’ op voedseletiketten. Thailand: Het Thai Industrial Standards Institute (TISI) heeft de WTO in kennis gesteld van vier ontwerp-verordeningen inzake FCMs. De kennisgevingen zijn te vinden in een artikel van Keller and Heckman. VS: Keller and Heckman meldt ook dat de FDA 4 nieuwe stoffen aan de Inventory of Effective Food Contact Substances (FCS) Notifications heeft toegevoegd. EDF meldt dat een groep organisaties een formele petitie (242 kB) naar de FDA heeft gestuurd om alle PFAS in FCMs te verbieden. FPF meldt dat de Washington regering en ontwerpdocument heeft vrijgegeven met de definities voor de specifieke toepassingen van voedselverpakkingen en alternatieven die zij van plan is te gebruiken in de tweede Alternative Assessment voor PFAS in voedselverpakkingen. Mocht zij veilige PFAS-alternatieven vinden, dan hebben bedrijven twee jaar de tijd om PFAS in hun voedselverpakkingen binnen de staat te vervangen.

Onderzoek naar PFAS in FCMs
Wegwerpvoedselverpakkingen die in Europa op grote schaal worden gebruikt, bevatten PFAS, zelfs verpakkingen die als biologisch afbreekbaar worden bestempeld. Dit blijkt uit onderzoek (2,51 MB) van Stichting Tegengif en een aantal andere Europese organisaties. BEUC heeft een nieuwe studie (302 kB) gepubliceerd waaruit blijkt dat PFAS en andere zorgwekkende chemische stoffen voorkomen in wegwerpservies gemaakt van alternatieven voor plastic, zoals plantaardige wegwerpschaaltjes, papieren rietjes of borden van palmblad.

Onderzoek naar FCMs van kunststof
Styreen kan uit Poly(styreen) (PS) migreren naar voedsel. In een Kingston University London studie (2,74 MB), gepubliceerd in Foods, vonden onderzoekers een relatief laag niveau van styreenmigratie uit PS-bekers, terwijl PS-voedselverpakkingen een veel hoger niveau hadden.
University of Zaragoza onderzoekers analyseerden vluchtige stoffen die aanwezig zijn in gerecyclede HDPE (rHDPE) pellets en vlokken van post-consumer melkflessen om de potentie van een gesloten kringloop te bekijken. Een artikel (3,76 MB) is gepubliceerd in Resources, Conservation and Recycling.
Microplastics (MP) zijn over de hele wereld aangetroffen in gebotteld mineraalwater. Omdat slechts weinig MP-deeltjes zijn gerapporteerd in drinkwater uit grondwater, wordt vermoed dat MPs het water binnendringen tijdens het schoonmaken en vullen van flessen. Technical University of Munich onderzoekers bestudeerden MP-ingangspaden van bron naar fles, inclusief het wasproces van de fles. Een artikel (2,39 MB) over het onderzoek is gepubliceerd in Water.
FPF rapporteert over een artikel (abstract) gepubliceerd in het Journal of Hazardous Material waarin Yunnan University onderzoekers een overzicht geven van opzettelijk toegevoegde stoffen (IAS) evenals niet-opzettelijk toegevoegde stoffen (NIAS) en microplastics die migreren uit plastic voedselverpakkingen die geschikt zijn voor de magnetron om potentiële blootstelling van de mens te evalueren.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.