Wetgeving food en voedselveiligheid – januari 2024

31 januari 2024

Voedselcontactmaterialen (FCMs) – wet- en regelgeving
De Understanding Packaging (UP) Scorecard voor het evalueren van de gezondheids- en milieueffecten van voedselverpakkingen is geüpdatet. China: Keller and Heckman meldt dat de NHC een ontwerpwijziging van coatingnorm GB 4806.10 heeft gepubliceerd. Het ontwerp stelt een nieuwe definitie voor die coatings en coatinglagen omvat die direct of indirect met voedsel in contact kunnen komen. Papier is hierbij niet meer uitgesloten. Keller and Heckman meldt ook dat de regering een uitgebreider gebruik van twee FCMs, een nieuw additief en een nieuw hars heeft goedgekeurd en dat commentaar wordt gevraagd over twee nieuwe harsen en twee nieuwe additieven. India: De regering heeft reserveringsnormen goedgekeurd voor het jutejaar 2023-24 waardoor het verplicht wordt alle voedselgranen en 20% van de suiker in jutezakken te verpakken. Japan: Keller and Heckman meldt dat de regering de definitieve versie van de positieve lijst van toegestane stoffen voor FCMs heeft gepubliceerd. US: De FDA heeft drie nieuwe stoffen en zes andere nieuwe stoffen aan de Inventory of Effective Food Contact Substances (FCS) Notifications toegevoegd, aldus Keller and Heckman.

Claims, labelen en etikettering
EU
: Het Europees Parlement heeft zijn standpunt bepaald over de herziening van de zogenaamde "Ontbijtrichtlijnen", een reeks richtlijnen die gemeenschappelijke regels vastleggen voor de samenstelling, verkoopbenaming, etikettering en presentatie van bepaalde levensmiddelen. Volgens een studie (1,66 MB) van JRC heeft het verstrekken van voedselinformatie via QR-codes in plaats van op papieren etiketten een negatief effect op consumenten. NL: De regering meldt dat Nutri-Score vanaf 1 januari 2024 officieel het voedselkeuzelogo van Nederland is. Fabrikanten kunnen zelf kiezen of zij een Nutri-Score op hun producten zetten. Als ze hiervoor kiezen, moeten zij de Nutri-Score op elk product van hun merk zetten. De NVWA heeft 54 producten onder de loep genomen die aangeprezen worden met een eiwitclaim. Uit de resultaten blijkt dat bijna de helft van de producten niet voldoet aan de regels voor voedings- en gezondheidsclaims. VK: FSA meldt dat in het VK verkocht voedsel met ingang van 1 januari 2024 (was 1 oktober 2022) een VK, Kanaaleilanden of Isle of Man adres moet vermelden. VS: De FDA heeft nieuwe hulpmiddelen en FAQs toegevoegd om belanghebbenden te informeren over de Food Traceability Rule met deadline 20 januari 2026.

Onderzoek naar FCMs
Columbia University -onderzoekers hebben honderdduizenden nanoplastics in gebotteld water gevonden. Ze ontdekten dat een liter gemiddeld zo'n 240.000 detecteerbare plastic fragmenten bevatte - 10 tot 100 keer meer dan eerdere schattingen, die voornamelijk gebaseerd waren op grotere formaten. De studie (2,1 MB) is gepubliceerd in PNAS.
FPF beschrijft twee onderzoeken naar de aanwezigheid en migratie van antimoon uit PET-flessen verkocht in Brazilië en Turkije. Antimoon werd aangetroffen in bijna alle monsters, maar de niveaus lagen onder de toelaatbare dagelijkse inname (TDI).
FPF beschrijft ook onderzoek van Aarhus University naar de aanwezigheid en migratie van PET-oligomeren uit trays die industrieel gerecycled PET bevatten en geproduceerd zijn met twee verschillende extrusieprocessen. Ze ontdekten dat de migratie toeneemt met de hoeveelheid gerecycled materiaal. De studie (4,42 MB) is gepubliceerd in Food Packaging and Shelf Life.
BfR-onderzoekers hebben een risicobeoordeling (1,05 MB) uitgevoerd van de toelaatbare dagelijkse inname van Bisfenol A (BPA). In een andere studie (977 kB) gaan onderzoekers van de Universiteit van Bologna in op de bezorgdheid over de blootstelling aan BPA via de consumptie van frisdrank. Beide onderzoeken zijn gepubliceerd in het EFSA Journal.
Consumer Reports testte bijna 100 voedingsmiddelen in de VS en ontdekte dat bisfenolen en ftalaten nog steeds veel voorkomen in voedsel.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.