Wetgeving food en voedselveiligheid – januari 2021

01 februari 2021

Regelgeving Voedselcontactmaterialen (FCMs)
EU: Op 18 december 2020 heeft de EC een raadpleging geopend voor de herziening van de EU-regels voor FCMs. FPF meldt dat ANEC een position paper (432 kB) heeft gepubliceerd met een overzicht van de huidige FCM-regelgeving en voorgestelde wijzigingen. China: Keller and Heckman (KH) meldt dat China de WTO in kennis heeft gesteld van zijn voornemen de huidige nationale norm voor inkten die worden gebruikt in FCMs te wijzigen. KH meldt ook dat de regering heeft ingestemd met een uitgebreider gebruik van één additief en één hars in FCMs en meldt dat de regering om commentaar vraagt voor elf FCMs. NL: De NVWA heeft een handboek Nieuwe voedingsmiddelen (870 kB) gepubliceerd. Tanzania: FPF meldt dat een ontwerplijst (503 kB) is gepubliceerd met de maximaal toegestane hoeveelheden voor honderden chemische additieven die kunnen worden gebruikt bij de productie van PE FCMs. VS: In een recent artikel meldt Keller and Heckman dat de FDA onlangs drie nieuwe stoffen heeft toegevoegd aan de Inventory of Effective Food Contact Substances (FCS) Notifications. In een eerder verschenen artikel meldt het bedrijf de toevoeging van dertien nieuwe stoffen. Gouverneur Andrew Cuomo heeft wetgeving S.8817/A.4739-C ondertekend die het gebruik van PFAS in voedselverpakkingen in New York verbiedt. Zwitserland: SGS meldt dat de regering de nieuwste lijst van stoffen voor verpakkingsinkt in het kader van de FCM-wetgeving heeft gepubliceerd. Ingangsdatum was 1 december 2020.

Overzicht van chemische stoffen voor voedselcontact en hun gevaren
In een artikel (3,53 MB) gepubliceerd in Environment International geven FPF-onderzoekers een overzicht van chemische stoffen die in contact komen met levensmiddelen en hun gevaren. De studie is gebaseerd op een nieuwe FPF Food Contact Chemicals database (FCCdb).

Amazon verbiedt 17 chemicaliën in foodverpakkingen en andere bedrijfsinitiatieven
FPF meldt dat Amazon, als onderdeel van zijn veiliger chemicaliënbeleid, een nieuwe beperkte stoffenlijst (512 kB) heeft gepubliceerd die 17 chemische stoffen verbiedt voor gebruik in de verpakking van de Amazon Kitchenmerken. Het initiatief is in overeenstemming met verschillende recente beleidswijzigingen, waaronder bovengenoemde New York regelgeving dat het gebruik van PFAS in voedselverpakkingen verbiedt.
FPF heeft een database gelanceerd met initiatieven van retailers en merkhouders om de chemische veiligheid van de door hen gebruikte FCMs te verbeteren.

Regelgeving labelen voedingsmiddelen
EU: Op 15-16 december 2020 kwam de EU Raad Landbouw en Visserij bijeen. De ministers hebben hun steun uitgesproken voor front-of-pack nutrilabelling en herkomstetikettering. In een persbericht meldt de Raad tevens de goedkeuring (281 kB) van een EU-breed dierenwelzijnskeurmerk.
Op 23 december 2020 heeft de EC een raadpleging geopend voor de herziening van de regels voor etikettering van levensmiddelen als onderdeel van de EU-strategie "van boer tot bord”.
De EC heeft een Food Labelling Information System (FLIS) opgezet in 23 talen, waarmee gebruikers een levensmiddel kunnen selecteren en vervolgens automatisch de verplichte EU-etiketteringsaanduidingen krijgen.
EFSA heeft een tool ontwikkeld om levensmiddelenbedrijven te helpen beslissen wanneer zij de “datum van gebruik" of "ten minste houdbaar tot" op hun producten toepassen.
VS: De FDA heeft aangekondigd dat 1 januari 2024, de uniforme nalevingsdatum zal zijn voor de definitieve voedseletiketterings-voorschriften die in 2021 en 2022 worden uitgevaardigd. De FDA heeft ook aangekondigd dat het termijn voor het geven van commentaar op de Food Traceability Proposed Rule is verlengd tot 22 februari 2021.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.