Wetgeving food en voedselveiligheid – februari 2024

05 maart 2024

Voedselcontactmaterialen (FCMs) – wet- en regelgeving
EU
: De EC heeft een feedbackperiode van 4 weken geopend voor een ontwerpbesluit dat het gebruik van BPA en andere bisfenolen in FCMs verbiedt. FPF meldt dat ECHA vier FCMs heeft toegevoegd aan de Kandidaatslijst van zeer zorgwekkende stoffen (SVHCs). De lijst bevat nu 240 vermeldingen van chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de mens of het milieu. Indonesië: FPF meldt dat in oktober 2023 een ontwerpverordening over FCMs is gepubliceerd. Opmerkingen konden tot december 2023 worden ingediend. Oekraïne: SGS meldt dat in december 2023 Besluit nr. 1743 van 2 oktober 2023 (in het Oekraïens) is gepubliceerd met algemene bepalingen voor conformiteitsverklaringen (DoCs) voor FCMs. Het besluit is van toepassing vanaf 19 november 2025. VS: Keller and Heckman meldt dat de FDA een nieuwe stof aan de Inventory of Effective Food Contact Substances (FCS) Notifications heeft toegevoegd. Zwitserland: Keller and Heckman meldt dat de Drukinktenverordening (in het Duits) per 1 februari 2024 is bijgewerkt. Het amendement (in het Duits) is in december 2023 gepubliceerd.

Claims, labelen en etikettering
EU
: Het EP en de Raad hebben een voorlopig akkoord bereikt over de herziening van de zogenaamde "Ontbijtrichtlijnen", een reeks richtlijnen die regels vastleggen voor de samenstelling, verkoopbenaming, etikettering en presentatie van bepaalde levensmiddelen. Deze herziening is onderdeel van de van boer tot bord-strategie waarover het EP recent een voortgangsupdate (790 kB) publiceerde. De EC heeft onlangs vragen van het EP beantwoord over de etiketteringsvereisten voor wijn uit EU 2021/2117, die op 8 december 2023 van kracht zijn geworden. In december 2023 heeft JRC twee datasets uitgebracht die een overzicht en analyse geven van duurzaamheidsetikettering bij voedingsmiddelen op de EU-markt. NZO-onderzoek toont dat het merendeel van de studies met een gunstige uitkomst voor Nutri-Score is uitgevoerd door auteurs die werkzaam zijn bij of verbonden met ontwikkelaars ervan: bij het EREN-instituut in Frankrijk. Het onderzoek (1 MB) is gepubliceerd in PharmaNutrition. NL: In een advies (161 kB) aan de minister van LNV stelt ATR dat de EU certificeringsplicht voor “biologische” producten voor sommige ondernemers nauwelijks na te leven is. Dit kan er onder andere toe leiden dat bedrijven alleen nog voorverpakte producten verkopen, omdat dan geen certificeringsplicht geldt.

Onderzoek naar FCMs
Onderzoekers van Iowa State University hebben de veiligheid en mogelijke risico's van het gebruik van PCR-polyolefinen uit verschillende bronnen in FCMs bestudeerd. De studie (1,62 MB) is gepubliceerd in Heliyon.
Onderzoekers van Silent Spring Institute hebben 921 chemische stoffen geïdentificeerd waarvan is aangetoond dat ze het risico op borstkanker kunnen verhogen. 189 van deze chemische stoffen kunnen gevonden worden in FCMs, volgens de FPF database met chemische stoffen die in contact komen met voedingsmiddelen (FCCmigex). De studie (914 kB) is gepubliceerd in Environmental Health Perspectives.
In een studie (1,24 MB) gepubliceerd in Food Packaging and Shelf Life, bestudeerden University of Zaragoza-onderzoekers chemicaliën die vanuit bedrukte papieren rietjes in frisdrank terechtkomen. Ze ontdekten dat verschillende van deze chemische stoffen additieven waren die veel voorkomen in plastic producten.
In een studie (3,6 MB) gepubliceerd in Environment International leggen onderzoekers van UW Medicine een verband tussen de consumptie van fastfood en ultrabewerkt voedsel en hogere ftalaatniveaus bij zwangere vrouwen. De ftalaten kunnen uit de verpakking en zelfs uit plastic handschoenen van voedselverwerkers in het voedsel terechtkomen.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.