Wetgeving food en voedselveiligheid – februari 2021

01 maart 2021

Ontwikkelingen in regelgeving
Chemical Watch heeft een rapport (4,83 MB) gepubliceerd over (regelgevings)ontwikkelingen die van invloed zijn op FCMs in de wereld. EU: De EC heeft EFSA gevraagd wetenschappelijk advies uit te brengen ter ondersteuning van de ontwikkeling van een toekomstig EU-breed systeem voor front-of-pack nutrilabelling. EFSA gaat de EC ook informeren over het vaststellen van voorwaarden voor het gebruik van voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen. De Nederlandse regering heeft aangekondigd dat 7 landen een internationaal gecoördineerde samenwerking (682 kB) zijn aangegaan, waarmee het gebruik van het voedingslabel Nutri-Score gefaciliteerd wordt. Deze samenwerking vindt plaats binnen een Stuurgroep en een Wetenschappelijk Comité (606 kB). De EC heeft 302 commentaren ontvangen tijdens de inmiddels gesloten raadpleging voor de herziening van de EU-regels voor FCMs. China: Keller and Heckman meldt dat de regering heeft ingestemd met één nieuwe FCM, twee nieuwe hars en een uitgebreider gebruik van vier FCMs. VK: De Food Standards Agency heeft een FCMs authorisation guide gepubliceerd voor het autoriseren van nieuwe FCMs die na de Brexit in Groot Brittannië op de markt worden gezet. VS: SGS meldt dat sinds begin 2021 verschillende staatsvoorstellen zijn gepubliceerd om PFAS in consumptiegoederen te verbieden, met name in voedselverpakkingen. Minnesota's SF 373 stelt ook voor ftalaten en bisfenolen (BPA en zijn analogen) te verbieden als onderdeel van de gereguleerde stoffen in FCMs. Een onlangs gepubliceerd artikel geeft een overzicht.

McDonalds verwijdert PFAS uit voedselverpakkingen
McDonalds heeft aangekondigd dat het bedrijf per 2025 PFAS zal verwijderen uit al zijn verpakkingsmaterialen voor consumentenvoeding wereldwijd.

Migratie van chemicaliën uit voedselverpakking
ACS onderzoekers hebben ontdekt dat nanotech plastic verpakkingen zilver kunnen lekken. De onderzoekers toonden dat zilver ingebed in antimicrobiële kunststof het materiaal kan verlaten en nanodeeltjes kan vormen in sommige voedsel en dranken, vooral in zoete producten.
Nieuw onderzoek (411 kB), uitgebracht door het Zero Waste Europe Network, legt verband tussen gevaarlijke stoffen in het menselijk lichaam en voedselverpakkingen. De onderzoekers testten urinemonsters op de aanwezigheid van chemische stoffen die vaak worden gebruikt in (wegwerp) plastic voedselverpakkingen, d.w.z. ftalaten en fenolen, en die in verband worden gebracht met ziekten zoals kanker, en met aantasting van het voortplantings- en immuunsysteem. Van de 28 geanalyseerde stoffen werden gemiddeld 20 chemische stoffen in de monsters aangetroffen.
FPF heeft de tweede aflevering gepubliceerd van de videoblogserie getiteld "Unwrapping Food Packaging". In deze aflevering bespreekt Jane Muncke waarom lage hoeveelheden chemische stoffen in voedselverpakkingen niet hoeven te betekenen dat zij veilig zijn. Een belangrijke boodschap is dat wetenschappelijk bewijs suggereert dat blootstelling aan lage hoeveelheden chemische stoffen die migreren uit voedselverpakkingen niet veilig zijn voor de huidige en toekomstige generaties. Twee belangrijke groepen chemicaliën die vermeden moeten worden zijn hormoonontregelende chemicaliën (EDCs) en bekende carcinogenen.

Veiligheid van "cook in the pack" verpakkingen
In een recent artikel bespreken experts van Smithers de prestatie-eisen waaraan moet worden voldaan om de veiligheid van "cook in the pack" voedselverpakkingen te garanderen. Onder andere naleving van regelgeving, veiligheidsaspecten en het uiterlijk van de verpakking komen aan de orde. U kunt het artikel downloaden na het invullen van uw gegevens.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.