Wetgeving food en voedselveiligheid – augustus 2021

30 augustus 2021

Regelgeving in Europa
EU: Smithers meldt dat de EC een ontwerptekst heeft verspreid voor de 16e wijziging van Verordening (EU) nr. 10/2011 betreffende kunststof FCMs. Een EU handhavingsactieplan is gelanceerd voor kunststof FCMs die gemaakt zijn met bamboepoeder als additief. De EC heeft de EU-gedragscode voor verantwoordelijke levensmiddelenbedrijven en marketingpraktijken gelanceerd, een resultaat van de “van boer tot bord”-strategie. FPF meldt dat de EFSA de richtsnoeren over nanomaterialen in de voedselketen heeft geactualiseerd. De EC heeft een Europees burgerinitiatief (ECI) geregistreerd, getiteld European EcoScore een verplicht label om burgers te informeren over de milieueffecten van producten. Duitsland: Keller and Heckman meldt dat BfR een aantal FCM-aanbevelingen heeft geactualiseerd. NL: Conceptregelgeving over de aanwijzing van Nutri-Score als voedselkeuzelogo is naar de EC gestuurd. Het NVWA heeft het Handboek Etikettering van levensmiddelen geactualiseerd.

Regelgeving buiten Europa
China: Keller and Heckman meldt dat de regering dat de regering om commentaar vraagt voor acht FCMs en heeft ingestemd met drie nieuwe FCMs, zeven nieuwe harsen en een uitgebreider gebruik van negen FCMs. Thailand: De regering heeft de WTO in kennis gesteld van vijf ontwerp-verordeningen inzake FCMs. De kennisgevingen zijn te vinden in een artikel van Keller and Heckman. VK: De regering heeft de National Food Strategy gepubliceerd. VS: De House Energy and Commerce Committee heeft de Food Labeling Modernization Act of 2021 (118 kB) geïntroduceerd. De Federal Trade Commission heeft de laatste hand gelegd aan nieuwe regels om Made in USA claims fraude tegen te gaan. De FDA heeft de Guidance for Industry: Use of Recycled Plastics in Food Packaging bijgewerkt. De FDA heeft een nieuwe stap gezet om voedsel te beschermen tegen PFAS-verontreiniging door plastic verpakkingen. Op 5 augustus heeft het agentschap een brief (160 kB) gestuurd naar fabrikanten, distributeurs en gebruikers waarin zij eraan worden herinnerd dat gefluoreerde polyethyleen FCMs onder specifieke voorwaarden moeten worden gemaakt om aan de bestaande regelgeving te voldoen. FPF meldt dat Connecticut, Vermont en Minnesota bezig zijn met een verbod op het gebruik van PFAS in voedselverpakkingen. Zuid-Korea: SGS meldt dat de regering een kennisgeving (in het Koreaans) heeft gepubliceerd ter herziening van de FCM-normen.

Onderzoek naar migratie
ILSI organiseerde een workshop om leemten in de kennis over minerale olie in kaart te brengen. De uitkomsten (1,43 MB) zijn gepubliceerd in Trends in Food Science & Technology.
In een artikel (8,01 MB) gepubliceerd in Food Additives & Contaminants: Part A, evalueren Swedish University of Agricultural Sciences onderzoekers de aanwezigheid van gevaarlijke chemische stoffen in FCMs van papier en karton.
In een review (1,45 MB) gepubliceerd in het Journal of Food Science, bestuderen Dalian University of Technology onderzoekers concentraties van menselijke blootstelling aan microplastics via voedsel- en drankconsumptie. In een artikel (628 kB) gepubliceerd in Foods, geven University of Santiago de Compostela onderzoekers een overzicht van de aanwezigheid van PFAS in FCMs en hun migratie. Verschillende FCMs bevatten niet-intentioneel toegevoegde stoffen (NIAS), en de meeste stoffen die migreren uit plastic voedselverpakkingen zijn onbekend. In een artikel (3,06 MB) gepubliceerd in Polymers, geven Cidade Universitária onderzoekers een overzicht van de uitdagingen bij de detectie, identificatie en risicobeoordeling van NIAS. In een ander artikel (2,01 MB) gepubliceerd in Food Chemistry, bestuderen University of Zaragoza onderzoekers de migratie van NIAS uit plastic wijnkurken.
Een nieuw rapport (5,93 MB) van Defend Our Health vond ftalaten in de plastic liners van metalen doppen in meer dan een derde van de 141 geteste glazen flessen.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.