Wetgeving food en voedselveiligheid – april 2024

30 april 2024

Voedselcontactmaterialen (FCMs) – wet- en regelgeving
Enhesa heeft een rapport gepubliceerd over ontwikkelingen in regelgeving voor chemicaliën in FCMs wereldwijd. Het rapport bevat een selectie van recente nieuwsartikelen van Chemical Watch News & Insight en een infographic met belangrijke data voor FCM-regelgeving in 2024 en verder. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
China: Keller and Heckman meldt dat de NHC twee nieuwe FCM-additieven, twee nieuwe harsen, een uitgebreider gebruik van een hars heeft goedgekeurd. Keller and Heckman meldt ook dat de NHC norm GB 4806.15-2024 voor lijmen voor FCMs heeft gepubliceerd. Afhankelijk van het beoogde gebruik worden lijmen ingedeeld in twee categorieën: directe en indirecte voedselcontactlijmen. Annexen A en B bevatten de positieve lijsten van materialen die in de categorieën toegestaan zijn. De norm wordt van kracht op 8 februari 2025.
Zuid-Korea: SGS meldt dat de regering een consultatie heeft geopend voor de voorgestelde herziening van normen en specificaties voor FCMs.
VS: Keller and Heckman meldt dat de FDA vijf nieuwe stoffen aan de Inventory of Effective Food Contact Substances (FCS) Notifications heeft toegevoegd.

Claims, labelen en etikettering
EU
: Op 10 april 2024 heeft het EP de voorlopige overeenkomst met de Raad goedgekeurd over de herziening van de zogenaamde "Ontbijtrichtlijnen", een reeks richtlijnen die regels vastleggen voor de samenstelling, verkoopbenaming, etikettering en presentatie van bepaalde levensmiddelen. Het EP heeft ook een briefing (1,29 MB) gepubliceerd over de herziening.
De Raad heeft formeel een verordening aangenomen om geografische aanduidingen (GA's) en andere keurmerken voor wijn, gedistilleerde dranken en landbouwproducten, zowel online als offline beter te beschermen. Ook wordt de registratieprocedure van GA’s vereenvoudigd.
VS: De FDA heeft de commentaarperiode voor twee hoofdstukken gepubliceerd van de Draft Guidance on Preventive Controls for Human Food tot 24 mei 2024 verlengd. In hoofdstuk 11 wordt uitgelegd hoe een programma moet worden opgesteld en geïmplementeerd dat ervoor zorgt dat voedsel wordt beschermd tegen kruiscontact van de belangrijkste voedselallergenen en dat het eindproduct correct wordt geëtiketteerd met betrekking tot deze allergenen.

Onderzoek naar FCMs
In maart 2024 is een artikel (2,03 MB) gepubliceerd in Environmental Science & Technology met een overzicht van PFAS in voedselverpakkingen en andere FCMs. Voor het artikel analyseerden FPF-onderzoekers 47 wetenschappelijke studies en identificeerden 68 PFAS. De aanwezigheid van 61 van deze PFAS in FCMs was onverwacht omdat ze niet zijn opgenomen in regelgeving voor FCMs.
FPF doet verslag van twee studies van de Noorse Universiteit voor Wetenschap en Technologie (NTNU) waarin chemische extracties uit plastic FCMs worden onderzocht en wordt gekeken hoe deze chemische mengsels delen van het hormoonsysteem beïnvloeden. In beide onderzoeken werden monsters gebruikt van dezelfde 36 FCMs gekocht in de VS, het VK, Zuid-Korea, Duitsland en Noorwegen en gemaakt van veelgebruikte polymeren, waaronder HDPE, LDPE, PET, PP, PS, PUR en PVC. Voor het eerste onderzoek (3,95 MB) werden de FCMs getest op verstoring van de hormoonhuishouding en het metabolisme, waarbij 33 van de 36 ten minste één receptor verstoorden. Voor het tweede onderzoek (1,68 MB) werden de chemicaliën die in contact komen met voedingsmiddelen bestudeerd. Beide onderzoeken zijn eveneens gepubliceerd in Environmental Science and Technology.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.