Wetgeving food en voedselveiligheid – april 2021

04 mei 2021

Voedselcontactmaterialen (FCMs) wet- en regelgeving
Zuidoost-Azië: FPF meldt dat ASEAN een algemene richtlijn over FCMs (620 kB) heeft gepubliceerd. Het document is bedoeld om samen met de richtlijn GMP voor FCMs (1.021 kB) gebruikt te worden. EU: EFSA heeft drie richtsnoeren gepubliceerd voor het indienen van te beoordelen aanvragen voor FCMs. Eén over stoffen die in plastic worden gebruikt, één over actieve verpakkingen en één over recyclingprocessen om gerecycled plastic materiaal te produceren. ECMA heeft een bijgewerkte versie van de "Good Manufacturing Practice" (GMP) uitgebracht. GMP 2.0 is bestemd voor bedrijven die FCM-vouwdozen produceren. U ontvangt de GMP per e-mail na het invullen van uw gegevens. België: SGS meldt dat de regering Koninklijk Besluit 2021/40623 (263 kB) voor voedselcontact metaal en legeringen heeft gepubliceerd. Duitsland: SGS meldt dat de regering WTO in kennis heeft gesteld van het voornemen aromatische koolwaterstoffen uit minerale oliën (MOAH) te beperken in FCMs van gerecycled papier en karton. VS: Keller and Heckman meldt de FDA 7 nieuwe stoffen aan de Inventory of Effective Food Contact Substances (FCS) Notifications heeft toegevoegd.

Etikettering en claims – wet- en regelgeving
ISO heeft ISO 20784 ‘Sensory analysis - Guidance on substantiation for sensory and consumer product claims or substantiating sensory claims on products’ gepubliceerd. ISO heeft ook ISO 23662 ‘Definities en technische criteria voor voedingsmiddelen en voedselingrediënten, de etikettering en claims, geschikt voor vegetariërs of veganisten’ gepubliceerd. EU: Rovira i Virgili University meldt dat een grote groep wetenschappers een oproep (234 kB) heeft ondertekend om de Nutri-Score zo snel mogelijk in Europa in te voeren. De oproep wordt ondersteund door een wetenschappelijke onderbouwing (215 kB). Een recente studie (3,16 MB) van de Policy Evaluation Network kijkt naar EU-beleid dat van invloed is op voedselomgevingen. Een van de onderzochte domeinen is etikettering. NL: NVWA heeft een Handboek Voedings- en gezondheidsclaims (1 MB) gepubliceerd. VS: FDA heeft de resultaten (903 kB) vrijgegeven van haar Food Safety and Nutrition Survey (FSANS), ontworpen om bewustzijn, kennis, begrip en het gerapporteerde gedrag van consumenten met betrekking tot voedselveiligheid en gerelateerde onderwerpen, waaronder etikettering, te beoordelen.

EU: Kwaliteitsverschillen van voedsel terwijl front-of-pack identiek is
Uit een 2019 EC studie (1,25 MB) naar kwaliteitsverschillen van voedsel bleek 9% van de vergeleken producten een andere samenstelling te hebben terwijl de front-of-pack identiek was. Het doel van het tweede deel van de studie (9,44 MB) dat de EC onlangs presenteerde, was na te gaan of deze verschillen in samenstelling door menselijke zintuigen kunnen worden waargenomen. In 10 van de 20 geteste producten werden verschillen aangetroffen.

Zorgwekkende stoffen in voedselverpakkingen
In een artikel (1.51 MB) gepubliceerd in Communications Biology, kijken University of Bayreuth onderzoekers naar de effecten van bisfenolen op zenuwcellen. Hun studie toont dat zelfs kleine hoeveelheden BPA en BPS de transmissie van signalen tussen zenuwcellen in de hersenen van vissen verstoren.
In een artikel (1,09 MB) gepubliceerd in Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety kijken USDA-wetenschappers naar alternatieven voor PFAS in papieren voedselverpakkingen.
FPF meldt dat PLOS Biology een artikel (1.54 MB) heeft gepubliceerd over migratie van giftige stoffen uit plastic voedselverpakkingen.
Als onderdeel van het UNWRAPPED Project heeft Zero Waste Europe negen factsheets gepubliceerd over de gezondheidsrisico's van verpakkingsmaterialen voor levensmiddelen.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.