Retail en e-commerce – oktober 2021

02 november 2021

Ontwikkelingen in Retail en E-commerce
Fevad (in het Frans), de Franse nationale vereniging van Ecommerce Europe, heeft haar jaarverslag 2021 (16,4 MB) over de e-commercemarkt gepubliceerd, met de belangrijkste cijfers in Frankrijk voor het jaar 2020. Het verslag bevat een analyse van de impact van COVID-19, die miljoenen consumenten ertoe heeft aangezet zich tot e-commerce te wenden en bedrijven ertoe heeft aangezet hun online-aanbod te ontwikkelen of te versterken. Ecommerce Europe en EuroCommerce hebben een lightversie (2,2 MB) van het European E-Commerce Report 2021 gepubliceerd. E-commerce bleek veerkrachtig en zette zijn groei in 2020 voort, terwijl de digitale en duurzame transformatie van veel bedrijven en consumenten werd versneld.
Bevh (in het Duits) heeft de Duitse groeicijfers van e-commerce voor het derde kwartaal van 2021 gepubliceerd, Ecommerce Europe heeft een Engelse vertaling gemaakt. Terwijl het openbare leven geleidelijk weer op gang komt, laat het derde kwartaal van 2021 de sterkste e-commerce groei sinds 2017 zien. Online direct-to-consumers (D2C) verkopen door fabrikanten (+20,5%) en multichannel verkopen (+21,2%) laten de meest significante stijging zien ten opzichte van het derde kwartaal van 2020.
Volgens het CBS heeft ruim driekwart van de Nederlanders van 12 jaar of ouder in 2021 online aankopen gedaan, 9% meer dan een jaar eerder. Van de online shoppers had 56% klachten over hun aankoop.

COVID-19-crisis heeft de overgang naar e-commerce in Europa versneld
Volgens een artikel (511 kB) van Euler Hermes heeft de COVID-19-crisis de overgang naar e-commerce in Europa met vier tot vijf jaar versneld, vooral in de food retail. In de top vijf markten schommelt de e-commerce penetratie hiervan nu tussen 3% en 11%.
Consumenten gaan na de coronacrisis de winkelstraat in grote steden meer mijden en vaker de lokale winkel bezoeken. Ook gaan ze vaker aankopen via internet doen, al blijft de fysieke winkel favoriet. Dit blijkt uit een onderzoek (3,5 MB) van ABN AMRO naar het verwachte winkelgedrag na de coronapandemie.
In 2021 hebben 22 expertgroepen van ShoppingTomorrow zich weer verdiept in diverse onderwerpen rond het on- en offline shopgedrag binnen de B2B- en B2C-markten. Hieruit zijn verschillende bluepapers gekomen waaronder; Personalized E-commerce 2021, Unleash the B2B E-commerce Potential 2021 en Omnichannel Strategy and Transformation 2021. U kunt de bluepapers downloaden na het invullen van uw gegevens.

B2B e-commerce relevanter dan voorheen
Thuiswinkel.org heeft samen met andere organisaties de B2B E-commerce Markt Monitor 2021 gepubliceerd, waaruit blijkt dat B2B e-commerce in Nederland relevanter is dan ooit. 46% van BV Nederland heeft de afgelopen 12 maanden een zakelijke bestelling gedaan. Van deze bestellers heeft 91% aankopen online gedaan. Verder is drie op de tien zakelijke bestellers het afgelopen jaar meer online gaan kopen, wat resulteert in een stijging van het aantal online bestellingen van 50%. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
Wunderman Thompson heeft een rapport gepubliceerd waaruit blijkt dat 52% van de bedrijven nog steeds frustraties ervaart bij online B2B aankopen en 53% is voor al zijn aankopen van leverancier veranderd in de afgelopen 12 maanden. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.