Retail en e-commerce – november 2021

03 december 2021

Verpakkingen voor transport en logistiek
De KU Leuven heeft een paper (3,5 MB) gepubliceerd in SN Applied Sciences, getiteld "On the use of paper to facilitate recyclability of suspension packaging". Een van de resultaten is dat, op basis van de uitgevoerde materiaaltesten, niet kan worden geconcludeerd dat plastic rekfolie kan worden vervangen door papier als wikkelmateriaal voor hangverpakkingen.

Herbruikbare verpakkingen
Een track and trace-systeem is het antwoord om herbruikbare verpakkingen te stimuleren, zo blijkt uit nieuw onderzoek (646 kB) van Lancaster University, gepubliceerd in Sustainable Production and Consumption. Momenteel betalen organisaties milieuheffingen wanneer verpakkingen op de markt worden gebracht, maar met digitale trackers zou het mogelijk zijn om organisaties vrij te stellen van betaling telkens wanneer hun verpakkingen opnieuw worden gevuld. Op die manier stellen track and trace-systemen regeringen in staat een belasting te creëren die hergebruik stimuleert.

Ethiek van digitale technologie in de voedingssector
Een andere paper (1,6 MB) van Lancaster University over de ethiek van digitale technologie in de voedingsmiddelensector is gepubliceerd in het vakblad 'Patterns'. Stelt u zich eens een wereld voor waarin slimme verpakkingen voor kant-en-klaarmaaltijden in de supermarkt u realtime updaten over de carbon footprint, live waarschuwen over het terugroepen van producten en veiligheidsalerts geven omdat er onverwacht allergenen in de fabriek zijn ontdekt.

E-commerce testrichtlijnen voor retail
Volgens een recent artikel van de IAPRI zou de huidige wereldwijde boom in e-commerce kunnen - en waarschijnlijk moeten - worden gevolgd door een sterke toename van het testen van de verpakkingsprestaties en duurzaam ontwerp. Als onderdeel van het ontwikkelingsproces voor een algemene test voor e-commerce fulfilment tot bij de eindconsument, heeft een ISTA-werkgroep onlangs het verzamelen van observatiegegevens van drie grote retailers afgerond, en een "vergelijk en contrast (overeenkomsten en tegenstellingen)"-proces met het bestaande Amazon-protocol ondernomen.

Jaarlijks unboxing-onderzoek
Volgens het zesde jaarlijkse unboxing-onderzoek van Macfarlane Packaging zou 19% van de respondenten niet meer kopen bij een retailer die geen duurzame verpakking gebruikt. Zo’n 9% van de goederen kwam beschadigd aan, een stijging ten opzichte van 5% in 2020. U kunt het onderzoek downloaden na het invullen van uw gegevens.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.