Retail en e-commerce – mei 2024

04 juni 2024

Ontwikkelingen in retail
Volgens een rapport van McKinsey over de toestand van de supermarkten in Europa zal de economische onzekerheid in 2024 waarschijnlijk aanhouden, hoewel supermarkten winstgevende groei kunnen stimuleren door het assortiment toekomstbestendig te maken, efficiëntiebesparingen te stimuleren en retailmedia te gelde te maken. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
Een rapport van Descartes Systems Group toont dat online shopping groeit, maar dat te veel consumenten nog steeds leveringsproblemen ervaren. In 2024 deed 39% van de respondenten meer online aankopen en 57% deed aankopen in ten minste één nieuwe productcategorie. 67% van de ondervraagden ondervond leveringsproblemen.
Volgens het CBS telde Nederland ruim 83 duizend fysieke winkels op 1 januari 2024. Dat zijn er 1100 meer dan vorig jaar. Hiermee wordt de dalende trend van het afgelopen decennium onderbroken. Het aantal doe-het-zelfwinkels steeg het meest, het aantal tuincentra, bloemen- en dierenwinkels daalde het sterkst.

Herbruikbare verpakkingen
Voor haar doctoraal-opdracht (37,67 MB) aan de Universiteit Twente heeft Linh Hôdăc op 22 mei 2024 een voordracht gehouden getiteld ‘Exploring standardisation in reusable packaging for FMCGs‘. Voorzitter van de examencommissie was prof. Roland ten Klooster die de NVC Leerstoel Packaging Design and Management bekleedt.
Het U.S. PIRG Education Fund heeft een rapport (6,4 MB) gepubliceerd met de titel 'Refill, Return, Reimagine: Innovative Solutions to Reduce Wasteful Packaging'. Het rapport legt no-waste en low-waste bedrijfsmodellen uit, deelt casestudy's en toont manieren om onze relatie met plastic opnieuw vorm te geven.
Silvia Gabriela Llamoca Valencia van Harvard University schreef een proefschrift (3,83 MB) over het in staat stellen van consumenten om herbruikbare verpakkingssystemen voor FMCG-producten te gebruiken. De studie is een toepassing van het gedragsveranderingswiel en customer journey mapping.
Volgens Internet Retailing worden luxegoederen steeds meer gekoppeld aan duurzaamheid en hergebruik doordat jongere shoppers overstag gaan. De verschuiving onder een bredere consumentenbasis naar luxe wordt deels veroorzaakt door bepaalde demografische groepen die op zoek zijn naar een duurzamere benadering van consumentisme, met name in de mode. Het rapport bevat een onderzoek naar de impact die duurzaamheid heeft op zowel de sector als de consument. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.

AI aangedreven retailstrategie
Een whitepaper van Internet Retailing onderzoekt de redenen waarom retailers een AI-gestuurde datastrategie zouden moeten invoeren. Jarenlang leek AI een technologie die net over de horizon lag, maar OpenAI's ChatGPT heeft deze toekomst nu werkelijkheid gemaakt. Hoewel velen in digitaal gedreven sectoren de mogelijkheden al lang hadden begrepen, was dit niettemin een moment dat de noodzaak om AI-bedrijfsstrategieën te ontwikkelen scherp in beeld bracht. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.

Chemicaliën en microplastics in meeneemverpakkingen
FPF doet verslag van een onderzoek van South China Normal University naar de chemische en afvalvoetafdruk van voedselbezorging in China. Het onderzoek maakt gebruik van online verkoopgegevens van voedselbezorgers uit bijna 200 Chinese steden, gecombineerd met plastic verpakkingsmonsters uit 18 van die steden.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.