Retail en e-commerce – mei 2021

01 juni 2021

Ontwikkelingen in Retail
Volgens het CBS waren er op 1 januari 2021 85,5 duizend fysieke winkelvestigingen in Nederland, bijna 900 minder dan een jaar eerder. Deze afname ligt in lijn met de gemiddelde daling sinds 2010; een duidelijke invloed van de coronacrisis is vooralsnog niet zichtbaar.
54% van alle nieuwe online productaankopen in Nederland wordt via online marktplaatsen gedaan. Dit blijkt uit de eerste editie van de Marketplace Monitor, een onderzoek van Multiscope en de Hogeschool van Amsterdam. Uit een ander onderzoek van Multiscope blijkt dat in 2020 in Nederland bijna 23 miljoen online aankopen terug zijn gestuurd. In de categorie kleding ging zelfs een derde van de bestellingen retour. De belangrijkste reden hiervoor is dat aankopen niet voldoen aan de verwachtingen.

Eisen aan herbruikbare voedselverpakkingen
In Maart 2021 heeft KIDV een artikel gepubliceerd over de eisen van herbruikbare voedselverpakkingen, waarin wordt verwezen naar twee onderzoeken die KIDV vorig jaar heeft laten uitvoeren. De PackBack studie (11 MB) onderzoekt of en hoe standaardisatie van herbruikbare verpakkingen kan worden ingevoerd. Doel is inzicht te krijgen in de eisen die verschillende actoren stellen aan primaire herbruikbare voedselverpakkingen voor de meest efficiënte en effectieve reiniging en retourlogistiek. De YOYO.BoostReuse studie (1,2 MB) onderzoekt wat de invloed is van het veelvuldig afwassen van herbruikbare maaltijdcontainers. In dit onderzoek is gekeken naar de effecten van het wassen en bewaren van voedsel op de verschillende soorten containers, zoals kleur en verkleuring van de verpakkingen, het achterblijven van druppels en vlekken, geurresten en de krasbestendigheid.
De Sustainable Packaging Coalition heeft een artikel gepubliceerd over de Shipping Liquids Collaborative. Doel van het samenwerkingsverband is de belanghebbenden op één lijn te brengen om aanbevelingen en beste praktijken te verstrekken om schade te voorkomen, verpakkingsafval tot een minimum te beperken, de kosten te minimaliseren en recyclebaarheid te bevorderen.

Inzicht in het pad van aankoop
Euromonitor International heeft een rapport gepubliceerd getiteld 'Understanding the Path to Purchase: 2021 Global Consumer Types'. Consumenten en bedrijven zijn sinds het begin van de COVID-19 pandemie gedwongen om digitale platforms te omarmen voor het winkelen, communicatie en andere dagelijkse activiteiten onder strikte lockdowns en beperkte fysieke interacties. Als gevolg daarvan hebben alle consumententypes nu enkele elementen van een ‘Digital Enthusiast’. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.

Omnichannel retail en consumenten
IPSOS heeft een rapport (749 kB) gepubliceerd met de titel ‘The retail rollercoaster, Riding the ups and downs of today’s omnichannel shopper landscape’. Het rapport bevat een aantal belangrijke observaties over retail in tijden van crisis en onderzoekt of we inderdaad in nieuwe en onvoorziene richtingen bewegen of dat we in plaats daarvan een versnelling van de verwachte trends zien. Er wordt nagegaan wat dit allemaal betekent en hoe retailers en de producten in hun schappen en op hun websites tijdens toekomstige ups en downs op het juiste spoor kunnen blijven.
ShoppingTomorrow heeft een artikel gepubliceerd met daarin drie trends richting 2030 binnen e-commerce. De drie trends die zij zien zijn Omnicommerce, Ontwikkeling van ecosystemen en Decentrale marktplaatsen.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.