Retail en e-commerce – maart 2024

09 april 2024

Ontwikkelingen in retail
Door de hoge inflatie stappen consumenten in de CPG-sector steeds vaker over op huismerken (ook wel bekend als winkelmerken of private labels). Een rapport (3,79 MB) van Circana geeft een update van het huismerkenlandschap in de VS, zodat u kansen kunt identificeren om de vraag naar uw eigen merk en huismerkaanbod te vergroten. In 2023 steeg de omzet van huismerken in dollars met 6% en de omzet per eenheid met 0,9%. De verkoop van huismerken was hoger in voedingsmiddelen en dranken (6,7%) in vergelijking met de verkoop van niet-eetbare producten (5,1%).
Volgens Ecommerce Europe genereerde de Franse e-commerce sector (producten en diensten samen) €159,9 miljard aan inkomsten in 2023, een groei van 10,5% ten opzichte van het voorgaande jaar (€144,7 miljard). Het aantal transacties bleef stijgen (+4,9%), samen met de gemiddelde waarde van het winkelmandje (+5,4%). Wel ontwikkelt de verkoop van producten en diensten zich in verschillende richtingen.

Inzicht in het komende decennium van verandering in de consumentenindustrie
In een recent rapport (6,0 MB) identificeert Deloitte zes krachten die cruciaal zijn voor het begrijpen van de veranderingen van de consumentenindustrie in het volgende decennium:

  • De veranderende consument, die diverser wordt en in meerdere dimensies verandert;
  • Een veranderende maatschappij en cultuur, met consumenten die zich losmaken van traditionele verankeringen;
  • Exponentiële xTech, met vooruitgang in infotech en een brede reeks technologieën, waaronder biotech en materiaalwetenschap, die de vooruitgang van het afgelopen decennium zal doen verbleken;
  • Radicale veranderingen in de industrie, waarbij de dynamiek die de industrie vormgeeft in tempo en intensiteit toeneemt;
  • Extreme klimaatverandering en de economische impact daarvan, waardoor de consumentenindustrie onder druk komt te staan om zichzelf om te vormen;
  • Verschuivingen in economie, beleid en macht die een harde draai maken, steeds onzekerder worden en een flexibelere managementaanpak vereisen.


De impact van klantervaring op retailsucces
Internet Retailing heeft de impact onderzocht van klantervaring op retailsucces en hoe commercetech de ultieme gebruikservaring kan leveren. In een whitepaper kijken ze naar hoe de huidige martech en adtech niet langer voldoende zijn, hoe retailers alle gegevens die ze hebben moeten benutten om hun marketing beter te richten en hoe je voortdurend kunt leren en verfijnen om aan de veranderende vraag te voldoen en steeds dichter bij individueel gepersonaliseerde marketing te komen. U kunt de whitepaper downloaden na het invullen van uw gegevens.

Consumentenperceptie van duurzame verpakkingen in de e-commerce industrie
Ethiraj College for Women heeft een studie (231 kB) gepubliceerd in Quing: International Journal of Commerce and Management, getiteld: 'Consumer perception towards sustainable packaging in e-commerce industry: a factor analytic approach'. Door de perceptie van de consument ten aanzien van duurzame verpakkingen te analyseren, zal deze studie e-commercebedrijven helpen de factoren te begrijpen die het besluitvormingsproces van hun klanten beïnvloeden als het gaat om milieuvriendelijke verpakkingen. Als gevolg daarvan kunnen e-commercebedrijven stappen ondernemen om duurzame verpakkingspraktijken in te voeren die aansluiten bij de voorkeuren van de consument, hun ecologische voetafdruk verkleinen en de betrokkenheid van hun merk bij duurzaamheid promoten.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.